Vladimir Grbić

Od | 4 Novembra, 2023
Vladimir Grbić

Ko je Vladimir Grbić?

Vladimir Grbić, poznat i kao Vanja, je ime koje odzvanja u svetu odbojke sa posebnim poštovanjem i divljenjem.  Grbić je svojim talentom, radom i posvećenošću postao jedan od najistaknutijih figura u istoriji ovog sporta. Njegova karijera je obilježena brojnim triumfima i uspesima.

Grbićeva igra odlikovala se ne samo izvanrednim tehničkim veštinama već i neverovatnom strašću i liderstvom na terenu. Njegova sposobnost da motiviše tim i vodi ga ka pobedi bila je jednako impresivna kao i njegovi precizni servisi i snažni napadi. Van terena, njegov doprinos odbojci se nastavlja kroz različite uloge u sportskim organizacijama.  Radi sa Specijalnom olimpijadom, gde kao ambasador pomaže u širenju sporta i inkluzije.

Rani život i obrazovanje

Vladimir Grbić, široj javnosti poznat kao Vanja, rođen je 14. decembra 1970. godine u malom mestu Klеku. Njegov otac, Miloš Grbić, bio je reprezentativac i član jugoslovenske odbojkaške selekcije koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1975. godine osvojila bronzanu medalju, postavljajući tako temelje sportske strasti koja će se preneti na naredne generacije.

Odbojkaški gen nije zaobišao ni Vladimira. Njegov brat, Nikola Grbić, takođe je ostavio dubok trag u svetu odbojke, dugo godina noseći kapitensku traku reprezentacije. Porodica Grbić rodom je iz Trebinja, grada u Republici Srpskoj.

Vladimirnije  je svojim talentom, radom i posvećenošću uspeo da izgradi karijeru koja mlade sportiste inspiriše da veruju u snove i teže ka njihovom ostvarenju. Njegove igre bile su poezija pokreta, a njegovi poeni odjekivali su dvoranama širom sveta, dok su njegove pobede pisale istoriju odbojke. Njegova posvećenost sportu proširila se i na akademske sfere, što je krunisano doktoratom na prestižnom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Vladimir Grbić

Vladimir Grbić je jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena

Karijera

Vladimir Grbić je bio deo nekoliko svetskih i evropskih prvenstava, kao i Olimpijskih igara, gde je svojim igrama zadivljivao odbojkašku javnost.

Olimpijske igre u Sidneju 2000

Najsjajniji trenutak njegove karijere dogodio se na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Ne samo da je imao čast da nosi zastavu Jugoslavije na ceremoniji otvaranja, već je bio i ključni igrač selekcije koja je osvojila zlatnu medalju. Njegova izvanredna sposobnost da prima najteže servise i pretvara ih u savršene prilike za napad bila je od vitalnog značaja za uspeh tima. Godinu dana kasnije, nastavio je sa osvajanjem medalja, ovoga puta zlatom na Evropskom prvenstvu, potvrđujući status šampiona Starog kontinenta.

Trofeji i medalje

Grbićeva vitrina sa trofejima nije se tu zaustavila. Osim olimpijskog zlata i brojnih evropskih medalja, ponosno je nosio i olimpijsku bronzu iz Atlante 1996. godine, kao i srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva u Japanu 1998. godine. Tokom svoje reprezentativne karijere, ukupno je osvojio impresivnih 14 medalja, što ga čini jednim od najtrofejnijih sportista u istoriji jugoslovenske i srpske odbojke.

Njegova klupska karijera bila je podjednako impresivna. Grbić je bio član mnogih klubova, uključujući Voјvodinu, zagrebačku Mladost, a njegove igre u Italiji, Grčkoj, Brazilu, Rusiji, Japanu i Turskoj su ostale upamćene. Završio je karijeru u turskom Fenerbahčeu u sezoni 2008/09, nakon čega je kratko razmatrao povratak na teren na poziv jednog iranskog kluba, ali do dogovora o uslovima ugovora, na kraju, nije došlo.

Lični život 

Vladimir Grbić dvostruki je dobitnik priznanja za najboljeg muškog sportistu Jugoslavije, koje mu je Jugoslovenski olimpijski komitet dodelio 1996. i 2000. godine. Ova priznanja su bila potvrda njegovog izuzetnog doprinosa i dominacije u svetu odbojke, posebno u godinama kada je Jugoslavija stajala na sportskom vrhu sveta.

Uz to, Grbić je dve godine zaredom, 1999. i 2000., bio laureat Zlatne značke Sporta, prestižne nagrade koja se dodeljuje najboljem sportisti u Jugoslaviji. Ove nagrade nisu samo odraz njegovih sportskih dostignuća, već i priznanje za njegovu posvećenost, radnu etiku i sposobnost da inspiriše kako saigrače, tako i naciju.

Nakon što je okačio patike o klin, Vladimir nije napustio odbojkaški svet. Njegovo bogato iskustvo i znanje pretočio je u funkciju prvog potpredsednika Odbojkaškog saveza Srbije. Takođe, kao član komisije za razvoj svetske odbojke u FIVB, Grbić je imao priliku da utiče na globalni napredak odbojke.

Privatni život Vladimira Grbića je jednako ispunjen kao i njegova profesionalna karijera. Sa suprugom Sarom, ponosni je otac tri ćerke – Ine, Une i Mile – i sina Lazara. Porodični život mu pruža ravnotežu i podršku, a ljubav koju deli sa svojom porodicom je temelj na kojem je izgradio svoj život posle sportskih terena.

Priznanja i uspesi

Vladimir Grbić ima impresivan niz uspeha koji su oblikovali njegovu karijeru i ostavili neizbrisiv trag u istoriji sporta. 

Reprezentativni uspesi

 • Olimpijske igre: Zlatna medalja 2000, Bronzana medalja 1996.
 • Svetsko prvenstvo: Srebrna medalja 1998.
 • Evropsko prvenstvo: Zlatne medalje 2001, Srebrne medalje 1997, 1995, 1999.
 • Svetska liga: Zlatne medalje 2003, 2002, 2004.
 • Mediteranske igre: Zlatna medalja 1991.
 • Bronzane medalje na Svetskom Kupu 2003, Svetskom kupu šampiona 2001 i Svetskom kupu izazivača 1996.

Klupski uspesi

 • Prvak Jugoslavije: 1988/89, 1991/92.
 • Prvak Italije: 1999/00, Pobednik Kupa Italije 1995/96, Superkup Italije 1996.
 • Trostruki pobednik Kupa CEV: 1993/94, 1995/96, 1999/00.
 • Superkup Evrope: 1996.
 • Pobednik Brazilskega Kupa Paulista: 1997.
 • Prvak Turske i pobednik Kupa Turske: 2008.

Pojedinačna priznanja

 • Najbolji odbojkaš u Evropi: 2000.
 • Najbolji sportista Jugoslavije: 1996, 2000.
 • Dobitnik fer-plej nagrade Udruženja državnih reprezentativaca Srbije: 2006.
 • Odbojkaška Kuća slavnih: 2011.
 • Nagrada za životno delo od Evropske odbojkaške konfederacije 2013.

Za kraj

Vladimir Grbić je ime koje će ostati zlatnim slovima upisano u svet odbojke. Njegova karijera, ispunjena brojnim reprezentativnim i klupskim uspesima, kao i pojedinačnim priznanjima, svedoči o izuzetnom talentu, radu i posvećenosti koju je uložio u sport koji voli. Pored toga, njegova uloga u razvoju odbojke ne prestaje ni nakon završetka aktivne igračke karijere. Kao potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije i član komisije za razvoj svetske odbojke, Grbić nastavlja da doprinosi sportu, sada već kao mentor i inspiracija novim generacijama. Vladimir Grbić je pravi primer sportiste koji je svojim uspesima postao legenda i uzor mnogima.

FAQ – često postavljana pitanja

 • Gde je Vladimir Grbić započeo svoju odbojkašku karijeru? Svoju odbojkašku karijeru započeo je u rodnom Klеku, a kasnije je postao član Voјvodine, gde je i počeo da niže uspehe.
 • Koje su najveće reprezentativne medalje koje je Vladimir Grbić osvojio? Najveći uspeh je ostvario osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju, kao i brojne druge medalje na svetskim i evropskim prvenstvima.
 • Kada je Vladimir Grbić završio svoju igračku karijeru? Svoju igračku karijeru završio je 2009. godine, nakon sezone provedene u turskom Fenerbahčeu.

Spoljne reference: