Vladimir Orlić

Od | 3 Novembra, 2023
Vladimir Orlić

Ko je Vladimir Orlić?

Vladimir Orlić je istaknuti srpski političar i trenutni predsednik Narodne skupštine Republike Srbije. Rođen je u Beogradu, gde je završio osnovne i napredne akademske studije, stičući titulu doktora nauka. Njegova politička karijera je počela unutar Srpske napredne stranke (SNS). Brzo je napredovao zahvaljujući svojim akademskim postignućima i posvećenosti političkim ciljevima stranke.

Orlić je poznat po svom radu u parlamentu, gde je učestvovao u brojnim debatama i bio je deo različitih odbora. Njegov politički uspon je kulminirao izborom za predsednika Narodne skupštine, gde sada ima ključnu ulogu u oblikovanju zakonodavnog okvira zemlje. Kao predsednik skupštine, Orlić se zalaže za transparentnost, efikasnost i modernizaciju parlamentarnih procedura, teži ka jačanju demokratskih institucija i promociji Srbije na međunarodnom planu.

Rani život i obrazovanje

Vladimir Orlić, rođen 15. aprila 1983. godine u Beogradu, primer je osobe čija je akademska i profesionalna karijera od samog početka bila usmerena ka postizanju izuzetnosti. Njegovo obrazovanje započinje u Obrenovcu, gde završava Osnovnu školu “Jovan Popović”, a svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, koju završava 2002. godine sa izvanrednim uspehom.

Nakon srednje škole, Orlić se upisuje na prestižni Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, gde se specijalizovao za oblast elektronike, telekomunikacija i automatike. Njegova posvećenost i strast prema elektrotehnici doveli su ga do toga da 2012. godine stekne titulu doktora nauka elektrotehnike i računarstva. Tokom svojih studija, Orlić je objavio preko 50 naučnih radova, što je dokaz njegove akademske posvećenosti i doprinosa nauci.

Njegova izuzetnost nije prošla nezapaženo ni od strane institucija koje su ga prepoznale kao mladog talenta. Bio je stipendista Ministarstva prosvete, Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, kao i Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije. Ove stipendije su bile priznanje za njegov trud i potvrda njegovog potencijala.

Pored akademske karijere, Vladimir Orlić je pokazao i svoju posvećenost državi kroz vojnu obuku. Završio je Kurs rezervnih oficira Vojske Srbije na Vojnoj akademiji u Beogradu, gde je stekao čin rezervnog potporučnika. Ovaj aspekt njegovog života govori o njegovoj svestranosti i spremnosti da služi svojoj zemlji u različitim kapacitetima.

Radno iskustvo

Nakon što je Vladimir Orlić uspešno završio svoje akademske studije na Elektrotehničkom fakultetu, njegova profesionalna karijera krenula je uzlaznom putanjom. Kao inženjer za istraživanja i razvoj, Orlić je započeo rad u Istraživačko-razvojnom centru “IMTEL Mikroopt dd”, gde je doprineo razvoju mikrotalasne tehnike i elektronike, što je bilo u skladu sa njegovim stručnim usmerenjem i interesovanjima.

Njegova stručnost i inovativni pristup brzo su ga doveli do pozicije rukovodioca Odeljenja za digitalnu obradu signala u istom preduzeću, gde je radio od 2008. do 2011. godine. U tom periodu, Orlić je bio ključni igrač u razvoju naprednih tehnoloških rešenja, što je dodatno potvrdilo njegovu reputaciju kao stručnjaka u oblasti.

Godine 2011, Orlić prelazi u kompaniju “High Tech Engineering Center d.o.o.”, gde kao inženjer senior nastavlja da se bavi istraživanjem i razvojem, pružajući svoje znanje i iskustvo u realizaciji složenih inženjerskih projekata. Njegov rad u ovoj kompaniji bio je fokusiran na inovacije i primenu najnovijih tehnoloških dostignuća.

Kulminacija njegove inženjerske karijere dogodila se kada je postao sistem arhitekta u Istraživačko-razvojnom centru “VLATACOM d.o.o.”. Ovde je Orlić imao priliku da svoje bogato iskustvo primeni u kreiranju složenih sistema, što je doprinelo njegovom profesionalnom razvoju i ugledu u stručnim krugovima. Vladimir Orlić je svojim radom postavio visoke standarde u inženjerskoj praksi, dokazavši da je njegov doprinos tehnološkom napretku Srbije nemerljiv.

Vladimir Orlić

Vladimir Orlić je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije

Politička karijera

Vladimir Orlić je svoj politički put započeo u samim temeljima Srpske napredne stranke (SNS), pridruživši se ovoj političkoj organizaciji odmah nakon njenog osnivanja 2008. godine. Njegova posvećenost i rad unutar stranke brzo su ga doveli do pozicija sekretara, a zatim i potpredsednika opštinskog odbora u Gradskoj opštini Čukarica, gde je imao značajan uticaj na lokalnu politiku.

Orlićev politički angažman i liderstvo bili su prepoznati i na širem nivou. To je rezultiralo njegovim izborom za gradskog odbornika na izborima za Skupštinu grada Beograda 2014. godine, a potom i ponovnim izborom 2018. godine. Njegova sposobnost da doprinosi razvoju svoje zajednice učinili su ga cenjenim članom gradskog parlamenta.

Njegova politička karijera nastavila je da se uspinje. Na izborima 2014., 2016. i 2020. godine izabran za narodnog poslanika. U periodu između 2016. i 2020. godine, Orlić je služio kao zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a. Imao ključnu ulogu u oblikovanju političkih strategija i vođenju parlamentarnih aktivnosti svoje stranke.

Značajan trenutak u njegovoj političkoj karijeri dogodio se 22. oktobra 2020. godine. Tada je izabran za potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Njegovo liderstvo i posvećenost doveli su do toga da 2. avgusta 2022. godine postane predsednik Narodne skupštine. Ova pozicija mu je omogućila da ima još veći uticaj na političke procese u zemlji.

Lični život

Vladimir Orlić, poznat po svom političkom radu, takođe je posvećen porodični čovek. Svoju životnu saputnicu Anđelku Orlić upoznao je pre nego što je postao javna ličnost, a venčali su se 2017. godine, čime su započeli zajednički život ispunjen ljubavlju i podrškom. Njihova sreća je ubrzo postala veća kada su u martu 2018. godine dočekali rođenje ćerke Nikoline, a radost se udvostručila sa dolaskom bliznakinja Sofije i Anastasije u martu 2019. godine. 

Orlić je član Udruženju pisaca Poeta. Njegov doprinos društvu prepoznat je i odlikovanjem Krstom vožda Đorđa Stratimirovića u septembru 2022. godine, što je još jedan dokaz njegove višedimenzionalne ličnosti.

Za kraj

Vladimir Orlić je političar posvećen boljitku Srbije. U SNS-u je od početka. Kroz lokalnu vlast došao je do visokih mesta u Skupštini. Cilj mu je bolji život građana i jači politički sistem. Kao poslanik, pa predsednik Skupštine, pokazao je liderstvo. Njegove aktivnosti jačaju demokratiju i pravo.

Vladimir Orlić ima jasnu viziju. Vidi Srbiju kao zemlju u razvoju i želi da prati globalne trendove. Istovremeno, želi očuvanje srpskih vrednosti. U budućnosti, fokusiraće se na više ciljeva:  jačanje državnih institucija, promovisanje Srbije u svetu i  podizanje kvaliteta života građana. Njegovi planovi su usmereni ka opštem dobru a cilj mu je bolja budućnost za sve u Srbiji.

FAQ – često postavljana pitanja

  • Kada je Vladimir Orlić započeo svoju političku karijeru? Vladimir Orlić svoju političku karijeru započeo je 2008. godine, kada se učlanio u Srpsku naprednu stranku (SNS) odmah nakon njenog osnivanja
  • Koji su bili ključni trenuci u njegovoj političkoj karijeri? Ključni trenuci u njegovoj političkoj karijeri uključuju izbor za gradskog odbornika na izborima za Skupštinu grada Beograda 2014. godine.
  • Šta je postigao tokom svoje političke karijere? Tokom svoje političke karijere, Orlić je postigao značajne uspehe, uključujući doprinose u zakonodavnim procesima, unapređenje političke transparentnosti i jačanje demokratskih institucija.