Strahinja Eraković

Od | 27 Novembra, 2023
Strahinja Eraković

Ko je Strahinja Eraković?

Strahinja Eraković predstavlja jednu od najsvetlijih zvezda savremenog srpskog fudbala. Eraković je svoju karijeru započeo u omladinskim redovima Crvene Zvezde, gde je brzo pokazao izuzetan potencijal. Njegov uspon kroz mlađe kategorije kluba bio je impresivan, a kapitenstvo u omladinskom timu samo je potvrdilo njegovu posvećenost i liderstvo na terenu.

Erakovićev debi u prvom timu Crvene Zvezde bio je prekretnica u njegovoj karijeri, označavajući početak njegovog uticaja na najvišem nivou srpskog i evropskog fudbala. Njegove igre u odbrani, karakterizovane inteligencijom, fizičkom snagom i taktičkom disciplinom, brzo su ga učinile ključnim igračem tima. Transfer u Zenit Sankt Peterburg dodatno je potvrdio njegovu vrednost i međunarodno priznanje, dok su njegovi nastupi za reprezentaciju Srbije pokazali da je Eraković igrač za velike utakmice.

Rani život i počeci u karijeri

Strahinja Eraković, rođen 22. januara 2001. godine u Batajnici, blizu Beograda, od malih nogu pokazivao je izraženu strast prema fudbalu. Eraković je već u ranom detinjstvu razvio snažnu vezu sa fudbalom, koja će kasnije oblikovati njegovu profesionalnu karijeru. Njegova rana sportska orijentacija bila je očigledna kroz njegovu igru i interesovanje za fudbal, koje je delio sa vršnjacima i članovima porodice.

Erakovićev talenat nije ostao nezapažen, a njegova posvećenost i ljubav prema igri doveli su do pridruživanja omladinskoj školi Crvene Zvezde, jednog od najprestižnijih fudbalskih klubova u Srbiji. Ovaj korak bio je ključan u njegovom razvoju kao fudbalera. U Crvenoj Zvezdi, Eraković je brzo napredovao kroz različite uzrasne kategorije, pokazujući izuzetne veštine i igračku zrelost koja je bila retka za njegov uzrast. Njegova sposobnost da razume igru, zajedno sa fizičkom spremnošću i tehničkim veštinama, učinila ga je istaknutim među vršnjacima.

Razvoj u mlađim kategorijama Crvene Zvezde

Strahinja Eraković, od trenutka kada je zakoračio u omladinske redove Crvene Zvezde, pokazao je izuzetan napredak koji je obećavao blistavu budućnost. Kroz godine provedene u mlađim kategorijama kluba, Eraković je razvio ne samo svoje tehničke veštine, već i taktičko razumevanje igre, što je bilo ključno za njegovu transformaciju iz perspektivnog mladog igrača u ozbiljnog fudbalskog profesionalca.

Njegov put kroz mlađe kategorije Crvene Zvezde bio je ispunjen kontinuiranim učenjem i usavršavanjem. Eraković se isticao ne samo svojom igrom, već i liderstvom, što je dovelo do toga da bude imenovan za kapitena omladinskog tima. Ovo kapitenstvo nije bilo samo priznanje njegovih igračkih sposobnosti, već i njegovog karaktera i sposobnosti da vodi i inspiriše svoje saigrače.

Jedan od vrhunaca njegove karijere u mlađim kategorijama bilo je učešće u UEFA Mladih Ligama, gde je Eraković imao priliku da se takmiči protiv vršnjaka iz cijele Evrope. Njegove izvedbe u ovim mečevima dodatno su potvrdile njegovu kvalitetu i potencijal. Nastupi u UEFA Mladih Ligama bili su ne samo test njegovih veština, već i prilika da stekne dragoceno iskustvo i izloži se međunarodnoj fudbalskoj sceni.

Strahinja Eraković

Strahinja Eraković trenutno igra za Zenit Sankt Peterburg

Prvi tim Crvene Zvezde

Strahinja Eraković je svoj debi u prvom timu Crvene Zvezde ostvario kao kruna svog dosadašnjeg napornog rada i posvećenosti fudbalu. Ovaj trenutak ne samo da je označio početak njegove profesionalne karijere na najvišem nivou, već je takođe simbolizovao prelazak iz talentovanog mladog igrača u ozbiljnog profesionalca. Njegov prvi nastup za prvi tim bio je impresivan, pokazujući zrelost i samopouzdanje koje se retko viđa kod mladih igrača.

Erakovićev uticaj na igru Crvene Zvezde bio je odmah vidljiv. Njegova sposobnost da čita igru, zajedno sa fizičkom snagom i tehničkom preciznošću, brzo ga je učinila ključnim delom odbrane tima. Njegova igra nije samo doprinela stabilnosti odbrane, već je i inspirisala saigrače, doprinoseći sveukupnom poboljšanju timskih performansi.

Pozajmica Grafičaru

U razvoju karijere svakog mladog fudbalera, pozajmice drugim klubovima često igraju ključnu ulogu u sticanju iskustva i razvoju igračkih veština. Strahinja Eraković nije izuzetak od ovog pravila. Njegova pozajmica Grafičaru, fudbalskom klubu poznatom po razvoju mladih talenata, bila je važan korak u njegovom profesionalnom razvoju.

Odlazak na pozajmicu u Grafičar omogućio je Erakoviću da stekne dragoceno iskustvo igrajući redovno u prvom timu, što je ključno za razvoj mladih igrača. U Grafičaru, Eraković je imao priliku da igra u konkurentnom okruženju, što je doprinelo njegovom bržem razvoju i boljem razumevanju igre. Ovo iskustvo je bilo neophodno za njegov dalji napredak, jer je igranje u realnim takmičarskim uslovima nezamenljivo u procesu formiranja profesionalnog fudbalera.

Transfer u Zenit Sankt Peterburg

Strahinja Eraković, svojim izuzetnim igrama u Crvenoj Zvezdi, brzo je privukao pažnju međunarodnih klubova, što je otvorilo novo poglavlje u njegovoj karijeri – međunarodnu karijeru. Njegovi nastupi na međunarodnoj sceni, posebno u evropskim takmičenjima, pokazali su da poseduje kvalitete potrebne za igru na najvišem nivou. 

Transfer u Zenit Sankt Peterburg bio je značajan korak u Erakovićevom razvoju i priznanje njegovih veština i potencijala. Zenit, jedan od vodećih klubova u ruskom fudbalu, poznat je po svojoj ambiciji i visokim standardima, što je predstavljalo idealno okruženje za Erakovićev dalji razvoj. Transfer u Zenit nije bio samo prilika za igru u jačoj ligi, već i šansa da se dokaže na međunarodnoj sceni.

Prvi utisci Erakovića u Zenitu bili su izuzetno pozitivni. Njegova sposobnost da se brzo prilagodi novom timu i ligi, kao i njegova igra na terenu, brzo su ga učinili omiljenim među navijačima i poštovanim među saigračima. Njegova igra u odbrani, karakterizovana inteligencijom, fizičkom snagom i taktičkom disciplinom, doprinela je stabilnosti tima i pokazala da je Eraković spreman za izazove koje nosi igranje u jednom od najjačih klubova u Rusiji.

Reprezentativna karijera

Strahinja Eraković, čija je karijera u klubu bila na uzlaznoj putanji, takođe je ostavio značajan trag u nacionalnim selekcijama Srbije. Njegovi nastupi za mlađe selekcije Srbije bili su impresivni. Eraković pokazao ne samo svoje izuzetne odbrambene veštine, već i liderstvo i sposobnost da igra pod pritiskom. 

Debi u seniorskoj reprezentaciji Srbije bio je logičan sled događaja u svetlu njegovih izvanrednih performansi na klubskom nivou. Erakovićev prvi nastup za seniorsku reprezentaciju bio je trenutak ponosa ne samo za njega, već i za sve koji su pratili njegov razvoj. U seniorskoj reprezentaciji, njegov uticaj je brzo postao očigledan. Njegova sposobnost da se nosi sa pritiskom na međunarodnoj sceni, kao i njegova konzistentnost u igri, učinili su ga važnim delom nacionalnog tima.

Njegova prisutnost u odbrani reprezentacije Srbije doprinela je stabilnosti i sigurnosti tima. Erakovićeva reprezentativna karijera, iako još uvek u ranoj fazi, obećava da će biti jednako uspešna kao i njegova klupska karijera, čime potvrđuje njegov status kao jednog od najtalentovanijih odbrambenih igrača svoje generacije.

Lični život

Milica Gazibara i Strahinja Eraković, par koji svojom ljubavnom pričom dokazuje da prava ljubav ne poznaje granice, zajedno su još od školskih dana. Njihova veza, koja traje već osam godina, primer je istinske posvećenosti i podrške. Kada je Strahinja potpisao ugovor sa Zenitom iz Sankt Peterburga, Milica nije oklevala da ga prati, preselivši se sa njim na drugi kraj kontinenta.

Život u Rusiji za ovaj par donosi nove avanture, što se može videti kroz zajedničke fotografije na Instagramu, gde poziraju pored reke Neve ili na stadionu Zenita. Ove slike su odraz njihove sreće i zajedničkih trenutaka koje provode istražujući novu sredinu.

Za razliku od mnogih drugih partnera poznatih sportista, Milica se retko pojavljuje u srpskim medijima. Ona je daleko od skandala, posvećena svojim studijama u Beogradu. Iako zbog obaveza ne može uvek biti uz Strahinju tokom fudbalske sezone, par nadoknađuje vreme provedeno odvojeno kroz zajednička putovanja. Ruski mediji su, zaintrigirani njenim Instagram profilom, otkrili da su Milica i Strahinja zajedno posetili egzotične destinacije poput Dubaija, Maldiva i Venecije.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je rođen Strahinja Eraković? Strahinja Eraković je rođen 22. januara 2001. godine u Batajnici, Srbija.
 • Kako je počela fudbalska karijera Strahinje Erakovića? Eraković je svoju fudbalsku karijeru započeo u omladinskim redovima Crvene Zvezde.
 • Da li je Eraković igrao za nacionalnu reprezentaciju Srbije? Da, Eraković je nastupao za mlađe selekcije Srbije i debitovao je za seniorsku reprezentaciju.

Za kraj

Strahinja Eraković, mladić iz Batajnice, kroz svoju fudbalsku karijeru pokazao je da je put od talentovanog mladog igrača do vrhunskog profesionalca ispunjen posvećenošću, radom i neprestanim usavršavanjem. Od ranih dana u Crvenoj Zvezdi, preko pozajmice u Grafičaru, pa sve do transfera u Zenit Sankt Peterburg i nastupa za nacionalnu reprezentaciju Srbije, Erakovićeva karijera je primer kako talent, uporan rad i prilagođavanje na više nivoe takmičenja vode ka uspehu.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: FK Zenit Sankt Peterburg
 • Broj: 25

Juniorska karijera

 • 2010—2019: Crvena zvezda

Seniorska karijera

Godine – Klub – Nastupi – Golovi

 • 2018—2023: Crvena zvezda – 79 (0)
 • 2019—2020: Grafičar (na pozajmici) – 21 (2)
 • 2023—: FK Zenit Sankt Peterburg – 0 (0)

Reprezentacija

 • 2016: Srbija do 15 – 3 nastupa (0 golova)
 • 2016—2017: Srbija do 16 – 9 nastupa (1 gol)
 • 2017—2018: Srbija do 17 – 11 nastupa (1 gol)
 • 2019: Srbija do 18 – 3 nastupa (0 golova)
 • 2019—2020: Srbija do 19 – 7 nastupa (1 gol)
 • 2021: Srbija do 20 – 1 nastup (0 golova)
 • 2020—2022: Srbija do 21 – 6 nastupa (1 gol)
 • 2022—: Srbija – 5 nastupa (1 gol)

Trofeji

Crvena zvezda:

 • Superliga Srbije (3): 2020/21, 2021/22, 2022/23.
 • Kup Srbije (3): 2020/21, 2021/22, 2022/23.