Selma Bajrami muzika

Selma Bajrami

Ko je Selma Bajrami?

Selma Bajrami, poznata bosanskohercegovačka pop-folk pevačica, ostavila je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana. Rođena 1980. godine, svoju karijeru započela je krajem devedesetih i brzo stekla popularnost zahvaljujući svojem jedinstvenom glasu i harizmi. Kroz godine, Selma je izdala niz uspešnih albuma i hitova koji su je učvrstili kao jednu od vodećih figura u regionalnoj muzičkoj industriji. Njena sposobnost da se prilagodi promenama u muzičkom ukusu i trendovima, uz očuvanje autentičnosti, učinila je njenu muziku voljenom među različitim generacijama slušalaca.

Selma Bajrami

Selma Bajrami je jedna od najistaknutijih i najatraktivnijih bosanskohercegovačkih pevačica

Rani život i detinjstvo

Selma Bajrami, rođena je 4. jula 1980. godine u Tuzli. Sa mešavinom albanske i bosanske krvi, Selma je od rane mladosti pokazivala interesovanje za muziku, što je bilo očigledno u njenom domu, gde su se često slušale narodne pesme i melodije koje su odražavale bogatu kulturnu baštinu regiona.

Odrastanje u Mramoru, malom naselju blizu Tuzle, pružilo je Selmi osećaj zajedništva i pripadnosti, ali i izazove koje je donosio rat u Bosni i Hercegovini. Ratne godine, od 1992. do 1995., bile su teško razdoblje za Selmu i njenu porodicu, kao i za celu zemlju. Život u uslovima ograničenim ratom, u delu Tuzle pod zaštitom UN-a, bio je pun neizvesnosti i izazova.

Uprkos teškoćama, Selma je našla utočište u muzici. Njeni prvi javni nastupi u lokalnim kafićima Tuzle nisu bili samo način da zaradi novac, već i prilika da izrazi svoje emocije i poveže se sa drugima kroz muziku. Ovi rani nastupi bili su ključni u oblikovanju njene buduće karijere, dajući joj prvo iskustvo javnog nastupanja i potvrđujući njenu strast prema pevanju. Selmin rani život i detinjstvo, oblikovani muzikom i izazovima rata, postavili su temelje za njenu buduću karijeru i razvoj kao umetnice.

Muzička karijera

Selma Bajrami, bosanskohercegovačka pop-folk pevačica, svoju muzičku karijeru započela je sredinom devedesetih, brzo stičući prepoznatljivost u muzičkim krugovima. Nakon iskustva u bendu “If”, Selma je odlučila da se okuša u solo karijeri, što se pokazalo kao presudan korak u njenom profesionalnom razvoju.

Njen prvi album “Kad suza ne bude” iz 1998. godine, snimljen u Beogradu, odmah je privukao pažnju javnosti i kritike. Album je sadržavao saradnje s poznatim umetnicima i autorima, što je Selmi omogućilo da se etablira kao ozbiljan muzički talenat. Usledio je album “Ljubav si ubio gade”, koji je dodatno učvrstio njen položaj na muzičkoj sceni.

Treći album “Revolucija”, objavljen 2001. godine, donosi novi zvuk i stil, pokazujući Selminu sposobnost da se prilagodi i inovira. Album “Žena s Balkana” iz 2002. godine donosi hit “Žena sirena”, koji Selmi donosi veliku popularnost i nadimak koji će je pratiti kroz karijeru.

Nakon niza uspešnih albuma, među kojima su “Kakvo tijelo Selma ima” i “Ostrvo tuge”, Selma 2010. godine objavljuje “Zakon sudbine”, a 2014. godine album koji uključuje hit singl “Nisam ti oprostila”. Nakon kratke pauze, Selma se vraća na scenu singlovima “Incidentno” i “Rizik”, potvrđujući svoju neumornu strast prema muzici i sposobnost da ostane relevantna i voljena među publikom. Njena sposobnost da se prilagodi promenama u muzičkoj industriji, uz očuvanje autentičnog izraza, čini Selmu Bajrami jednom od najistaknutijih figura na muzičkoj sceni Balkana.

Lični život

Selma Bajrami, poznata bosanskohercegovačka pevačica, svoj privatni život često je delila sa javnošću. Njen lični život bio je podjednako buran i zanimljiv kao i njena muzička karijera, sa brakovima, razvodima i majčinstvom koji su oblikovali njen put.

Njen prvi brak sa Zoranom Vučkovićem, uprkos brzom početku, brzo je završio razvodom, ostavljajući za sobom mnogo medijske pažnje. Međutim, Selmina priča o ljubavi nije završila tu. Njeno srce ponovo je pronašlo sreću sa Mujom Musićem, s kojim je doživela radost majčinstva, ali i bol razvoda. Rođenje sina Darisa bila je prekretnica u njenom životu, donoseći novu perspektivu i prioritete.

Selmin odnos sa Mujom, iako ispunjen ljubavlju na početku, nažalost nije izdržao probe vremena, rezultirajući razvodom i teškom borbom za starateljstvo nad sinom. Ovi događaji duboko su uticali na nju, kako lično tako i profesionalno, testirajući njenu snagu i odlučnost.

Nakon razvoda, Selma nije zatvorila vrata ljubavi. Njena veza sa Aleksandrom Dimijem, iako kratkotrajna, pokazala je da je spremna da nastavi dalje i otvori svoje srce za nove mogućnosti. Spekulacije o njenoj vezi sa Zvjezdanom Arsenićem dodatno su začinile priče o njenom ljubavnom životu.

Kroz sve uspone i padove, Selma Bajrami ostala je jaka i nezavisna žena, majka koja se neumorno bori za sreću svoje porodice, i umetnica koja nastavlja da inspiriše svojom muzikom i životnom pričom.

Selma Bajrami

Svojim atraktivnim izgledom i energičnim nastupima Selma oduševljava publiku širom regiona

Humanitarni rad

Selma Bajrami, osim što je poznata po svojoj muzičkoj karijeri, pokazuje i veliko srce kroz svoj humanitarni rad. Njeno učešće u Organizaciji koštane srži i donacija matičnih ćelija Odeljenju u Beču nakon poroda primer su njenog dubokog saosećanja i želje da pomogne onima u potrebi. Ovaj plemeniti gest pokazuje da Selma razume važnost davanja i podrške zajednici, posebno kada je reč o zdravstvenim izazovima sa kojima se mnogi suočavaju.

Pored toga, Selma se redovno odaziva na različite humanitarne akcije, koristeći svoju popularnost kao platformu za promociju dobrih dela i podizanje svesti o važnim društvenim pitanjima. Njena spremnost da učestvuje i doprinese gde god je to potrebno pokazuje njen altruistički duh i predanost boljitku zajednice, čineći je ne samo cenjenom umetnicom već i inspirativnom ličnošću koja teži da napravi pozitivnu promenu u svetu oko sebe.

Kontroverze

Selma Bajrami se našla u središtu kontroverze kada je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” bila sprečena da uđe u Srbiju. Incident je izazvao pažnju javnosti i medija, posebno nakon što se oglasio tadašnji direktor BIA, Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je lično izdao naređenje za zabranu ulaska zbog snimka koji je postao viralan. Na spornom snimku, Selma je pevala pesmu “Valle Kosovare” i prikazala simbol dvoglavog orla, što je interpretirano kao politička provokacija. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije i debate o slobodi izražavanja, nacionalizmu i odnosima na Balkanu, stavljajući Selminu karijeru i javni lik u centar kontroverze koja je prešla granice estrade i dotakla šire društveno-političke teme.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Koliko albuma je Selma Bajrami objavila? Selma Bajrami je do sada objavila osam albuma.
 • Kako je Selma Bajrami započela svoju muzičku karijeru? Selma je svoju muzičku karijeru započela nastupajući u lokalnim kafićima u Bosni i Hercegovini.
 • Da li je Selma Bajrami bila udata i ima li dece? Selma je bila udata i ima sina. Njen privatni život obuhvata dva braka i borbu za starateljstvo nad sinom nakon drugog razvoda.
 • Da li je Selma Bajrami uključena u humanitarne aktivnosti? Da, Selma je aktivno uključena u humanitarne aktivnosti, uključujući donaciju matičnih ćelija i učešće u različitim humanitarnim akcijama.

Za kraj

Selma Bajrami, istaknuta figura na muzičkoj sceni Balkana, svojim talentom i karizmom osvojila je srca mnogih. Njena karijera, ispunjena usponima i padovima, odražava strast i predanost muzici. Pored toga, Selma pokazuje duboku humanost kroz svoj humanitarni rad, dok njen lični život i kontroverze ukazuju na složenost javne figure koja živi pod svetlima reflektora. Njena priča je primer kako javne ličnosti mogu uticati na društvo, ali i kako su izložene izazovima koji dolaze sa životom u javnosti.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

 • Kad suza ne bude… (1998)
 • Ljubav si ubio gade (1999)
 • Revolucija (2001)
 • Žena sa Balkana (2002)
 • Kakvo tijelo Selma ima (2004)
 • Ostrvo tuge (2007)
 • Zakon sudbine (2010)
 • Selma (2014)

Singlovi

 • Mladje slađe ft. Enela Palavra (Single 2015)
 • Zverka (Single 2016)
 • Uzbuna (Single 2016)
 • Sve mi nudi ft. Kexi (Single 2017)
 • Incidentno (Single 2017)
 • Rizik (Single 2018)
 • Lažni gospodin (Single 2019)