Saša Radulović biznis, politika

Saša Radulović

Ko je Saša Radulović?

Saša Radulović je ime koje je postalo prepoznatljivo na političkoj sceni Srbije u poslednjoj deceniji. Kao osnivač i lider pokreta “Dosta je bilo”, Radulović je postao simbol borbe protiv političke korupcije i zastupnik reformskih promena u zemlji. Njegova odlučnost da izazove tradicionalne političke strukture i njegova posvećenost transparentnosti i odgovornosti učinili su ga jednim od najistaknutijih političkih figura u Srbiji. Ovaj članak pruža uvid u život i karijeru Saše Radulovića, istražujući njegove početke, političke uspehe i izazove s kojima se suočavao kao lider jednog od najuticajnijih političkih pokreta u zemlji.

Rani život i obrazovanje

Saša Radulović, rođen 7. juna 1965. godine u Bihaću, tada deo velike SFRJ, od ranih dana pokazao je interesovanje za tehničke nauke. Njegova strast prema elektrotehnici dovela ga je do Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, gde je 1989. godine stekao diplomu inženjera smera Automatika i elektronika.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, u potrazi za boljim prilikama i novim izazovima, Radulović je odlučio da napusti tadašnju Socijalističku Republiku Srbiju. Njegova potraga za znanjem i iskustvom odvela ga je u različite delove sveta. Živeo je i ostavio trag u zemljama poput Sjedinjenih Država, Kanade i Nemačke, gde je stekao dragoceno međunarodno iskustvo.

Nakon skoro dve decenije provedene u inostranstvu, 2005. godine, Saša se vratio u Srbiju. Njegova preduzetnička žila i stručnost došli su do izražaja kroz osnivanje sopstvene firme. Pored toga, njegova ekspertiza bila je prepoznata i kroz ulogu stečajnog upravnika u nekoliko domaćih kompanija.

Saša Radulović

Radulović je predsednik Udruženja i Pokreta “Dosta je bilo”

Radno iskustvo

Rad u Siemensu: Saša Radulović je svoju profesionalnu karijeru započeo u jednom od najpoznatijih nemačkih preduzeća, Siemens. U periodu od 1990. do 1994. godine, bio je angažovan na projektima vezanim za nuklearne elektrane. Njegova ekspertiza bila je prepoznata ne samo u Nemačkoj, već i u Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama, gde je sarađivao na ključnim energetskim projektima.

Antares-EDS-Amdahl u Torontu: Nakon Siemensa, Radulović je prešao okean i pridružio se kompaniji Antares-EDS-Amdahl u Torontu. U ovom kanadskom tehnološkom gigantu, obavljao je funkciju rukovodioca razvojnog tima relacionalne baze podataka, gde je doprineo unapređenju i optimizaciji sistema.

Interpra Medical NetworkNastavljajući svoju karijeru, Saša je preuzeo vodeće uloge u Interpra Medical Network. Počevši kao potpredsednik za razvoj, brzo je napredovao i postao član Upravnog odbora, gde je doprineo strateškom razvoju kompanije.

TrueSpectre: U periodu od 1997. do 2001. godine, Radulović je preuzeo ulogu generalnog direktora u kompaniji TrueSpectre, specijalizovanoj za servere za slike. Njegova inovativnost došla je do izražaja kroz osmišljavanje napredne arhitekture i algoritama za obradu slika.

Savetničke uloge: Nakon bogate korporativne karijere, Saša se odlučio za nezavisnu karijeru savetnika. Od 2002. do 2006. godine, pružao je stručne savete i konsultacije za više investicionih kompanija, koristeći svoje bogato iskustvo i znanje kako bi pomogao u donošenju strateških odluka.

Politička karijera

Saša Radulović je ostavio značajan trag u političkom životu Srbije. Jedna od ključnih uloga koju je obavljao bila je pozicija ministra privrede Republike Srbije. U septembru 2013. godine, tokom rekonstrukcije Vlade pod premijerom Ivicom Dačićem, Radulović je postavljen na mesto ministra privrede, nasledivši Mlađana Dinkića.

Izborna lista i ostavka 

Nakon što je preuzeo ministarsku funkciju, Radulović je postao nosilac izborne liste svoje političke organizacije na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine. Međutim, njegovo ministarsko angažovanje nije dugo trajalo. Već u januaru 2014. godine, podneo je ostavku na mesto ministra privrede.

Parlamentarni izbori 2014 

Nakon ostavke, Radulović nije napustio političku scenu. U februaru 2014. godine najavio je svoje učešće na parlamentarnim izborima koji su održani u martu iste godine, predvodeći svoju izbornu listu.

Osnivanje stranke “Dosta je bilo” i predsednički izbori 

Nakon parlamentarnih izbora, Radulović je nastavio sa političkim angažmanom. U martu 2017. godine, nakon osnivačke skupštine stranke “Dosta je bilo”, koju je osnovao, Saša Radulović je objavio da će se kandidovati na izborima za predsednika Srbije, nastavljajući svoju borbu za bolju političku scenu zemlje.

Lični život

Do 2020. godine, Saša Radulović je delio život sa suprugom Tatjanom Radulović. Iz njihovog braka proistekla su dvoje dece, kojima su, bez sumnje, posvećeni kao roditelji. Iako je njihov brak završen, zajednički trenuci i uspomene ostaju trajno upisani u njihovim životima.

Kada je reč o duhovnom životu, Radulović se izjašnjava kao ateista. Pored maternjeg jezika, tečno govori engleski i nemački jezik, što mu omogućava komunikaciju sa međunarodnim partnerima i pristup široj publici.

Saša Radulović je poznat po svom aktivnom angažmanu na društvenim mrežama. Posebno je aktivan na Twitteru, gde je stekao impresivnu bazu od preko 100.000 pratilaca. Kroz svoje objave, Radulović deli svoje stavove, mišljenja i komunicira sa građanima.

Sa visinom od dva metra, Saša Radulović se izdvaja kao jedan od najviših političkih figura u Srbiji. Njegova impozantna visina čini ga prepoznatljivim i na političkoj sceni i van nje.

Za kraj

Saša Radulović je osoba koja je ostavila dubok trag na političkoj sceni Srbije. Njegova posvećenost porodici, otvoreno izjašnjavanje o svojim uverenjima i aktivan angažman na društvenim mrežama čine ga jedinstvenom ličnošću u javnom životu. Pored političkog angažmana, njegova sposobnost komunikacije na više jezika i impozantna fizička pojava dodatno ga izdvajaju. Kroz sve što je postigao, Radulović je pokazao da je moguće kombinovati profesionalni i lični život na način koji inspiriše mnoge.

FAQ – Često postavljana pitanja

  • Kada je Saša Radulović započeo svoju političku karijeru? Saša Radulović je svoju političku karijeru započeo početkom 2010-ih godina. Njegova politička karijera je postala posebno prepoznatljiva kada je postavljen za ministra privrede u Vladi Srbije 2013. godine.
  • Kako je doprineo političkoj sceni Srbije? Saša Radulović je doprineo političkoj sceni Srbije svojim reformskim idejama i zalaganjem za transparentnost u radu državnih organa. Kao ministar privrede, pokušao je da sprovede niz reformi u cilju unapređenja poslovnog okruženja.