Nemanja Gudelj sport

Nemanja Gudelj

Ko je Nemanja Gudelj?

Nemanja Gudelj je svoj fudbalski put započeo u mlađim kategorijama BSV Boeimeera, da bi kasnije prešao u NAC Breda, gde je započeo svoju profesionalnu karijeru. Njegov talenat brzo je prepoznat, što ga je dovelo do transfera u AZ Alkmaar, a zatim i u prestižni Ajax. Njegova karijera nastavila se u Kini, u klubovima Tianjin TEDA i Guangzhou Evergrande, pre nego što se preselio u Portugal, igrajući za Sporting CP na pozajmici. Trenutno, Gudelj nastupa za španski Sevilla FC, gde je postao ključni igrač sredine terena. Osim klupske karijere, Gudelj je takođe postao važan član srpske nacionalne reprezentacije, učestvujući u brojnim međunarodnim takmičenjima. Njegov uticaj na terenu, kao i van njega, čini ga značajnom figurom u svetu fudbala.

Rani život i počeci u karijeri

Nemanja Gudelj, rođen u Beogradu, Srbija, 16. novembra 1991. godine, od malih nogu pokazivao je izuzetan talenat za fudbal. Njegovo detinjstvo bilo je obilježeno sportskim duhom, s obzirom na to da dolazi iz porodice gde je fudbal bio više od strasti. Njegov otac, Nebojša Gudelj, bio je profesionalni fudbaler i kasnije trener, što je imalo značajan uticaj na mladog Nemanju i njegovu ljubav prema igri.

Gudelj je svoje prve fudbalske korake napravio u Holandiji, gde se njegova porodica preselila kada je bio mlad. Počeo je u lokalnom klubu BSV Boeimeer, gde je brzo napredovao kroz mlađe kategorije. Njegov talenat nije ostao nezapažen, i ubrzo je prešao u omladinski pogon NAC Breda. Ovde je Gudelj nastavio da se razvija kao igrač, pokazujući izuzetne veštine i posvećenost igri.

Njegov profesionalni debi dogodio se u NAC Bredi, gde je počeo da igra kao srednji vezni igrač. Gudeljeva sposobnost da kontroliše igru, kao i njegova tehnička veština i taktičko razumevanje igre, brzo su ga izdvojili kao jednog od najperspektivnijih mladih igrača u Holandiji. Ovaj period u NAC Bredi bio je ključan za njegov rani razvoj i postavljanje temelja za njegovu uspešnu profesionalnu karijeru.

Nemanja Gudelj

Nemanja Gudelj trenutno igra za Sevillu

Klupska karijera

Nemanja Gudelj, jedan od najistaknutijih srpskih fudbalera svoje generacije, ima impresivnu klupsku karijeru koja obuhvata nekoliko evropskih i azijskih klubova. Njegov put od početnika do međunarodno priznatog igrača sredine terena obilježen je usponima, izazovima i značajnim uspesima.

NAC Breda

Gudeljeva profesionalna karijera započela je u NAC Bredi, gde je debitovao 2010. godine. U ovom holandskom klubu, Gudelj je brzo stekao reputaciju snažnog, tehnički sposobnog vezista. Njegova sposobnost da čita igru, kao i njegova izvanredna radna etika, učinili su ga ključnim igračem tima. Tokom svog boravka u NAC Bredi, Gudelj je razvio svoje veštine i postao jedan od najperspektivnijih mladih igrača u ligi.

AZ Alkmaar

Godine2013., Gudelj je prešao u AZ Alkmaar, što je bio značajan korak napred u njegovoj karijeri. U Alkmaaru, njegov talenat je došao do punog izražaja. Gudelj je postao poznat po svojim snažnim udarcima, preciznim pasovima i sposobnosti da kontroliše tempo igre. Njegove izvedbe u AZ Alkmaaru privukle su pažnju većih evropskih klubova, dokazavši da je spreman za sledeći korak u svojoj karijeri.

Ajax

Godine 2015., Gudelj je napravio veliki transfer u Ajax, jedan od najvećih klubova u Holandiji. U Ajaxu, Gudelj se suočio s novim izazovima, uključujući visoka očekivanja i jaku konkurenciju za mesto u timu. Uprkos tome, uspeo je da se izbori za svoje mesto i doprinese timu svojim igrama, posebno u evropskim takmičenjima. Njegov boravak u Ajaxu bio je ključan za njegov dalji razvoj kao igrača visokog nivoa.

Tianjin TEDA i Guangzhou Evergrande

Nakon Ajaxa, Gudelj je odlučio da nastavi svoju karijeru u Kini, prvo igrajući za Tianjin TEDA, a zatim za Guangzhou Evergrande. U Kini, Gudelj je doživeo potpuno drugačiji fudbalski i kulturni ambijent. U Guangzhou Evergrandeu, posebno, imao je priliku da igra pod vodstvom poznatih trenera i da osvoji nekoliko trofeja, uključujući kinesku Superligu.

Sporting CP (na pozajmici)

Gudeljeva kratka avantura u Sporting CP-u na pozajmici bila je još jedan važan korak u njegovoj karijeri. U portugalskom klubu, pokazao je svoju sposobnost da se prilagodi različitim stilovima igre i da bude važan član tima.

Sevilla: Trenutni klub i uspesi

Trenutno, Gudelj igra za Sevilla FC, gde je postao ključni igrač u sredini terena. U Sevilli, njegova sposobnost da kombinuje defanzivnu čvrstinu s kreativnošću u napadu došla je do punog izražaja. Njegove izvedbe u La Ligi i evropskim takmičenjima pokazuju da je Gudelj igrač svetskog kalibra, sposoban da se nosi s najvećim izazovima modernog fudbala.

Reprezentacija

Gudelj je debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije 2014. godine. Njegov debi bio je rezultat konstantnih dobrih igara u klubovima u kojima je nastupao, kao i njegove sposobnosti da pruži stabilnost i kreativnost u sredini terena. Od samog početka, Gudelj se istakao kao igrač koji može da donese ravnotežu timu, kombinujući defanzivne dužnosti s napadačkim ambicijama.

Gudelj je bio deo srpske reprezentacije na nekoliko važnih međunarodnih takmičenja. Njegovo učešće u kvalifikacijama i glavnim turnirima, kao što su UEFA Evropsko prvenstvo i FIFA Svetsko prvenstvo, pokazalo je njegovu sposobnost da se takmiči na najvišem nivou. Njegova prisutnost na terenu često je donosila dodatnu sigurnost u igri reprezentacije, a njegova sposobnost da igra pod pritiskom i u ključnim trenucima bila je od velikog značaja za tim.

Gudeljeva uloga u reprezentaciji nije bila samo ograničena na njegov doprinos na terenu; njegovo iskustvo i profesionalizam doprineli su i van terena, gde je bio primer mlađim igračima. Njegova sposobnost da se prilagodi različitim taktičkim zahtevima i da igra protiv različitih tipova protivnika pokazala je njegovu taktičku fleksibilnost i inteligenciju.

Lični život

Nemanja Gudelj, istaknuti fudbaler Sevilje, i Anastasija Ražnatović iznenadili su javnost objavom svoje tajne svadbe. Par je na Instagramu podelio fotografiju zlatnih burmi uz opis: “Gospodin i gospođa Gudelj”, što je odmah pokrenulo brojna nagađanja o detaljima njihovog sklapanja braka.

Iako su detalji o njihovoj vezi bili dobro čuvana tajna, saznaje se da ih je venčao vladika Stefan, poznat kao Stefan Šarić, koji je ujedno i duhovnik Svetlane Cece Ražnatović. Par je odlučio da se ne venča u popularnom Hramu Svetog Save u Beogradu, koji je često izbor mnogih poznatih ličnosti, kako bi izbegli pažnju javnosti i očuvanje intimnosti ovog važnog događaja.

Ova vest je posebno iznenadila brojne pratioce Nemanje Gudelja na društvenim mrežama, gde uživa veliku popularnost. Sa preko tri miliona pratilaca na Instagramu, Gudelj je jedan od najpraćenijih srpskih sportista. Njegova privatnost i odluka da se venča u tajnosti samo su dodatno podstakle interesovanje javnosti za ovog talentovanog fudbalera i njegovu novopečenu suprugu.

Nemanja Gudelj i Anastasija Ražnatović

Nemanja Gudelj i Anastasija Ražnatović

Kontroverze i izazovi

Nemanja Gudelj, kao i mnogi profesionalni sportisti, suočio se sa različitim izazovima i kontroverzama tokom svoje karijere. Jedan od glavnih izazova bio je njegov transfer iz Ajaxa u kineski fudbal. Ovaj potez izazvao je iznenađenje i kritike među fanovima i analitičarima, koji su smatrali da je prelazak u kinesku ligu korak unazad u njegovoj karijeri, s obzirom na manji kvalitet i vidljivost kineskog fudbala u odnosu na evropske lige.

Pored toga, Gudelj se suočavao i sa izazovima prilagođavanja na različite stilove igre i taktike u različitim klubovima i ligama. Svaki transfer donosio je sa sobom potrebu za brzom adaptacijom na nove zahteve i očekivanja, što je ponekad dovodilo do perioda prilagođavanja i varijabilnih performansi.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je Nemanja Gudelj rođen i odakle je? Nemanja Gudelj je rođen 16. novembra 1991. godine u Beogradu, Srbija.
 • U kojim klubovima je Gudelj igrao tokom svoje karijere? Gudelj je igrao za NAC Breda, AZ Alkmaar, Ajax, Tianjin TEDA, Guangzhou Evergrande, Sporting CP (na pozajmici) i trenutno igra za Sevilla FC.
 • Da li je Gudelj aktivan na društvenim mrežama? Da, Gudelj je veoma aktivan na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, gde ima preko tri miliona pratilaca.

Za kraj

Gudeljev doprinos nije ograničen samo na teren; njegov profesionalizam, radna etika i liderstvo van terena su aspekti koji ga čine uzorom mlađim igračima i poštovanom figurom u svetu fudbala. Iako nije bio imun na kontroverze i kritike, Gudelj je uspeo da održi fokus na svojim ciljevima i da nastavi da pruža impresivne performanse.

Njegova karijera je primer kako talent, upornost i sposobnost prilagođavanja mogu dovesti do uspeha na najvišem nivou. Nemanja Gudelj ostaje važan igrač na međunarodnoj fudbalskoj sceni, čija karijera i dalje privlači pažnju i divljenje ljubitelja fudbala širom sveta.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Sevilla
 • Broj: 6

Juniorska karijera

 • 2001—2010: NAC Breda

Seniorska karijera

Godine – Klub – Nastupi – Golovi

 • 2009—2013: NAC Breda – 79 (8)
 • 2013—2015: AZ Alkmaar – 61 (16)
 • 2015—2017: Ajax – 40 (6)
 • 2017—2018: Tianjin Teda – 19 (1)
 • 2018—2019: Guangzhou – 11 (2)
 • 2018—2019: → Sporting Lisabon (na pozajmici) – 27 (1)
 • 2019—: Sevilla – 58 (0)

Reprezentacija

 • 2010—2012: Srbija do 21 – 15 nastupa (2 gola)
 • 2014—: Srbija – 51 nastup (1 gol)

Trofeji

Guangzhou

 • Kineski FA Superkup (1): 2018.

Sporting Lisabon

 • Kup Portugala (1): 2018/19.
 • Liga kup Portugala (1): 2018/19.

Sevilla

 • Liga Evrope (2): 2019/20, 2022/23.