Mihailo Ristić sport

Mihailo Ristić

Ko je Mihailo Ristić?

Mihailo Ristić, rođen 31. oktobra 1995. godine, je srpski profesionalni fudbaler koji igra na poziciji levog beka ili krilnog beka za klub Celta u La Ligi i za nacionalni tim Srbije. Njegova igra odlikuje se brzinom, tehnikom i sposobnošću da odlično pokriva levi bok, što ga čini ključnim igračem kako na klupskom, tako i na međunarodnom nivou. Ristićeva karijera u Celti i reprezentaciji Srbije potvrđuje njegovu posvećenost i profesionalizam u svetu fudbala.

Mihailo Ristić

Mihailo Ristić je istaknuti srpski fudbaler i reprezentativac

Rani život i početak karijere

Mihajlo Ristić je rođen u Bijeljini, ali je odrastao u Donjoj Trnovi, gde je njegov otac, Miladin, bio njegov prvi trener u lokalnom klubu Partizan iz Donje Trnove. Pod očevim vođstvom, Mihajlo je razvio osnovne veštine i ljubav prema fudbalu, što je bio temelj za njegovu kasniju profesionalnu karijeru. Nakon toga, Ristić je nastavio svoje fudbalsko usavršavanje u Rudaru iz Ugljevika, gde je nastupao za mlađe kategorije. Ovo razdoblje njegovog života bilo je ključno za njegov razvoj, kombinujući strast i disciplinu koju je stekao kod kuće sa formalnijim treninzima u Rudaru. Ove rane godine oblikovale su Ristića kao igrača i postavile temelje za njegovu uspešnu profesionalnu karijeru.

Crvena Zvezda

Mihailo Ristić, koji je svoj rani fudbalski put započeo u mlađim kategorijama Crvene zvezde, prvi put se pojavio u protokolu prvenstvene utakmice protiv Vojvodine na kraju sezone 2012/13. Tadašnji trener Ricardo Sa Pinto dao mu je priliku da sedi na klupi, iako nije ušao u igru. Svoj profesionalni ugovor sa Zvezdom potpisao je u julu 2014. godine, a pravi debi za prvi tim ostvario je u avgustu iste godine protiv Radničkog iz Niša, kada ga je trener Nenad Lalatović ubacio u igru u završnici meča.

Tokom sledeće sezone, Ristić je većinu vremena proveo igrajući kao zadnji vezni, ali dolaskom Miodraga Božovića na trenersku poziciju, češće je bio rezerva. U sezoni 2015/16, njegova uloga postaje dinamičnija; igrao je na pozicijama centralnog veznog, levo krilo, i levi bek, što pokazuje njegovu svestranost. Za Crvenu zvezdu je ukupno odigrao 91 utakmicu, postigao 7 golova i bio je deo tima koji je osvojio šampionsku titulu u sezoni 2015/16, čime je potvrdio svoj značajan doprinos klubu.

Krasnodar

Mihailo Ristić je 30. juna 2017. godine započeo novo poglavlje u svojoj karijeri potpisivanjem petogodišnjeg ugovora sa Krasnodarom, klubom iz ruske Premijer lige. Transferna suma bila je oko 2 miliona evra, uz dodatak od 20% od njegove buduće prodaje. Ristić je svoj prvi nastup za Krasnodar zabeležio tokom kvalifikacija za UEFA Evropa ligu, kada je njegov tim ostvario pobedu od 2-1 protiv Lyngby Boldkluba.

Posebno interesantan momenat desio se tokom prvog meča plej-of runde Evropa lige protiv njegovog bivšeg kluba Crvene zvezde. Ristić je postigao spektakularan gol iz velike udaljenosti, međutim sudija i linijski sudija nisu registrovali pogodak, i igra je nastavljena bez priznavanja gola.

Na kraju, Krasnodar je pobedio rezultatom 3-2, a Ristićev nepriznati gol ostao je tema razgovora i nakon meča. Ovaj incident je dodatno istakao Ristićevu sposobnost da se ističe u ključnim trenucima, čime je potvrdio svoj status kao važnog igrača na međunarodnoj sceni.

Pozajmica

Dana 2. februara 2018. godine, Mihailo Ristić je prešao u češki klub Sparta Prag na jednogodišnju pozajmicu sa opcijom otkupa na kraju sezone. Ovaj potez je bio deo Ristićevih nastojanja da stekne više iskustva i igračkog vremena, a Sparta Prag je videla u njemu potencijalno pojačanje za svoju odbranu. Transfer je omogućio Ristiću da se dokaže na međunarodnoj sceni u drugoj ligi i da svoje veštine unapredi u novom okruženju, što je važan korak u njegovoj profesionalnoj karijeri. Ovaj potez je takođe pokazao Ristićevu fleksibilnost i spremnost na prilagođavanje različitim stilovima i zahtevima evropskog fudbala.

Montpellier

U januaru 2019. godine, Mihailo Ristić postao je član francuskog kluba Montpellier. Ovim transferom, Ristić je nastavio svoju karijeru u jednoj od najjačih evropskih liga, što je predstavljalo značajan korak u njegovom profesionalnom razvoju. Dolazak u Montpellier omogućio mu je da se dokaže u konkurenciji Ligue 1, gde su tehničke veštine i taktičko znanje ključni za uspeh. Ovaj potez nije samo pružio Ristiću priliku da igra na višem nivou, već je i dodatno potvrdio njegovu sposobnost da se prilagodi različitim fudbalskim kulturama i izazovima.

Benfica

Mihailo Ristić je 26. maja 2022. godine postao igrač portugalskog kluba Benfica, potpisavši kao slobodan igrač. Svoj debi za novi klub ostvario je 27. avgusta, kada je u 91. minutu zamenio Alejandra Grimalda u utakmici protiv Boaviste, koja je završena pobedom Benfice 3-0. Ristić je svoj prvi gol za Benficu postigao 6. novembra, zaokružujući pobedu svog tima od 5-1 protiv Estorila. Ovi momenti označili su njegov početak u Primeira ligi, pokazujući njegovu adaptabilnost i sposobnost da doprinese visokom nivou takmičenja u novoj sredini.

Mihailo Ristić

Mihailo Ristić trenutno nastupa za španski klub “Celta”

Celta

Dana 1. septembra 2023. godine, Mihailo Ristić je potpisao trogodišnji ugovor sa španskim klubom Celta iz La Lige. Transfer je dogovoren za sumu od 1,5 miliona evra, sa mogućnošću povećanja na 3 miliona evra kroz različite bonuse. Ovaj transfer je označio novi korak u Ristićevoj karijeri, pružajući mu priliku da se takmiči u jednoj od najprestižnijih evropskih liga. Dolazak u Celtu nije samo prilika za napredovanje u karijeri, već i šansa da Ristić demonstrira svoje veštine na visokom nivou i doprinese uspesima kluba u nadolazećim sezonama.

Reprezentacija

Mihailo Ristić je bio aktivan član mlađih reprezentativnih selekcija Srbije, gde je igrao značajnu ulogu u timu. Njegovo učešće u reprezentaciji Srbije počelo je još od kadetskog uzrasta. Tokom 2013. i 2014. godine, Ristić je bio deo tima do 19 godina, gde je nastupao na poziciji levog beka. U 2015. godini, bio je član omladinske selekcije do 20 godina pod vodstvom trenera Veljka Paunovića. Nažalost, propustio je FIFA Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina zbog operacije krajnika.

Njegovo iskustvo u reprezentaciji nastavilo se i sa selekcijom do 21 godine, sa kojom je učestvovao na Evropskom prvenstvu 2017. godine u Poljskoj, gde je Srbija završila takmičenje u grupnoj fazi. Ristićev talenat nije prošao nezapaženo ni kod seniora; pozvan je od strane Slavoljuba Muslina, tadašnjeg selektora A tima, za prijateljsku utakmicu protiv Katara u Dohi 2016. godine. Iako je Srbija izgubila tu utakmicu sa 3:0, Ristić je imao priliku da pokaže svoje sposobnosti na međunarodnoj sceni, startujući meč i igrajući prvo poluvreme.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Koje pozicije igra Mihailo Ristić? Mihailo Ristić igra kao levi bek ili krilni bek. Njegova fleksibilnost omogućava mu da pokriva širok spektar defanzivnih i ofanzivnih uloga na terenu.
 • Za koje klubove je Ristić igrao? Ristić je tokom svoje karijere igrao za nekoliko klubova, uključujući Crvenu zvezdu, Krasnodar, Spartu Prag, Montpellier, Benficu i Celtu.
 • Kada je Ristić debitovao za reprezentaciju Srbije? Debitovao je za A tim Srbije 29. septembra 2016. godine u prijateljskoj utakmici protiv Katara.
 • Koji je najveći uspeh koji je Ristić ostvario sa klubovima? Jedan od njegovih najvećih klupskih uspeha je osvajanje nacionalnih prvenstava sa Crvenom zvezdom i Benficom.

Za kraj

Mihailo Ristić je tokom svoje karijere pokazao izvanrednu adaptabilnost i sposobnost da igra na visokom nivou u različitim evropskim ligama. Od početnih koraka u Crvenoj zvezdi do izazova u La Ligi sa Celtom, Ristić je konstantno demonstrirao svoje fudbalske veštine i profesionalizam. Njegova učestvovanja na međunarodnoj sceni sa reprezentacijom Srbije dodatno su potvrdila njegovu vrednost kao igrača. Sa svakim novim angažmanom, Ristić nije samo doprineo uspesima svojih timova, već je i stekao dragoceno iskustvo koje ga čini cenjenim igračem na međunarodnoj fudbalskoj mapi.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Celta Vigo
 • Broj dresa: 21

Juniorska karijera

 • Rudar Ugljevik
 • Crvena Zvezda

Seniorska karijera

2014—2017. Crvena Zvezda

 • Nastupi: 78
 • Golovi: 7

2017—2018. Krasnodar

 • Nastupi: 4
 • Golovi: 0

2018. → Sparta Prag (na pozajmici)

 • Nastupi: 3
 • Golovi: 0

2019—2022. Montpellier

 • Nastupi: 91
 • Golovi: 2

2022—2023. Benfica

 • Nastupi: 8
 • Golovi: 1

2023— Celta Vigo

 • Nastupi: 4
 • Golovi: 0

Reprezentacija

2013—2014. Srbija do 19

 • Nastupi: 8
 • Golovi: 0

2015—2017. Srbija do 21

 • Nastupi: 8
 • Golovi: 0

2016— Srbija (seniorska reprezentacija)

 • Nastupi: 9
 • Golovi: 0

Trofeji

Crvena Zvezda

 • Superliga Srbije (1): 2015/16.

Benfika

 • Prvenstvo Portugala (1): 2022/23.