Ivan Ilić sport

Ivan Ilić

Ko je Ivan Ilić?

Ivan Ilić, talentovani srpski fudbaler, postao je značajna figura u svetu fudbala svojim izuzetnim veštinama i posvećenošću sportu. Ilić je svoju karijeru započeo u lokalnim klubovima, brzo napredujući kroz omladinske redove i privlačeći pažnju velikih evropskih klubova. Njegov prelazak u Manchester City i kasnije uspesi u klubovima kao što su Hellas Verona i Torino, kao i njegov doprinos nacionalnom timu Srbije, ističu ga kao jednog od obećavajućih mladih talenata u svetu fudbala.

Rani život i počeci u karijeri

Ivan Ilić je rođen 17. marta 2001. godine u Nišu. Od malih nogu pokazivao je izuzetan interes za fudbal, što je bilo delimično inspirisano sportskom atmosferom u njegovoj porodici. Njegova rana godina bila su obilježena igrom na lokalnim terenima, gde je razvijao svoje veštine i strast prema sportu. Ivanov prvi značajan korak u fudbalskoj karijeri bio je pridruživanje lokalnom klubu Filip Filipović, gde je počeo da oblikuje svoj talenat i tehniku.

Njegov talenat nije ostao nezapažen, i ubrzo je prešao u omladinsku ekipu Crvene Zvezde iz Real Niša u leto 2016. godine. Ovaj prelazak bio je ključan trenutak u njegovom razvoju, jer je pristupanje jednom od najprestižnijih klubova u Srbiji otvorilo mnoga vrata i pružilo mu priliku da se nadmeće i uči na višem nivou. Njegov napredak i posvećenost igri brzo su urodili plodom, i nije prošlo dugo pre nego što je potpisao svoj prvi trogodišnji profesionalni ugovor sa Crvenom Zvezdom. Ovaj ugovor nije samo potvrdio njegov rastući status u svetu fudbala, već je i postavio temelje za njegovu buduću profesionalnu karijeru.

Crvena Zvezda

Ivan Ilić je svoju profesionalnu karijeru započeo u Crvenoj Zvezdi, jednom od najuglednijih fudbalskih klubova u Srbiji, gde je brzo postao prepoznatljiv po svom talentu i posvećenosti igri. Njegov debi za prvi tim Crvene Zvezde dogodio se u 28. kolu sezone 2016–17 Superlige Srbije protiv Spartaka iz Subotice. Ilić je ušao u igru kao zamena za Srđana Plavšića u poslednjim minutama utakmice odigrane 1. aprila 2017. godine. Ovaj trenutak nije bio samo značajan zbog njegovog prvog nastupa za prvi tim, već je Ivan postao najmlađi debitant u istoriji kluba i prvi igrač rođen 2001. godine koji se pojavio u Superligi Srbije.

Ilićev uticaj u timu Crvene Zvezde bio je odmah vidljiv. Njegova sposobnost da efikasno upravlja sredinom terena, kao i njegova tehnička veština i taktičko razumevanje igre, brzo su ga učinili ključnim igračem u sastavu. Njegova igra karakterisana je inteligencijom na terenu, sposobnošću da čita igru i prilagođava se različitim situacijama, što je doprinelo uspehu tima u domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Tokom svog boravka u Crvenoj Zvezdi, Ivan Ilić je imao nekoliko ključnih trenutaka koji su oblikovali njegovu karijeru. Njegovi nastupi u Superligi i učešće u evropskim takmičenjima pomogli su mu da stekne iskustvo i izloženost na višem nivou, što je bilo ključno za njegov dalji razvoj kao igrača. Njegova sposobnost da se istakne u velikim utakmicama i doprinese timu u ključnim trenucima pokazala je njegovu zrelost i profesionalizam, čak i u tako mladim godinama.

Manchester city i pozajmice

Ivan Ilićev transfer u Manchester City u leto 2017. godine predstavljao je značajan korak u njegovoj karijeri. Ovaj transfer, koji je uključivao i njegovog starijeg brata Luku, bio je ključan momenat koji je ukazao na njegov rastući potencijal i priznanje na međunarodnom nivou. Iako je prodat Manchester Cityju, Ilić je ostao na pozajmici u Crvenoj Zvezdi do svog 18. rođendana, što mu je omogućilo da nastavi da se razvija i igra redovno u poznatom okruženju.

Njegov razvoj u Manchester Cityju bio je obećavajući. Početkom oktobra 2017. godine, “The Guardian” je izabrao Ilića kao najperspektivnijeg prvogodišnjeg učenika u akademiji Manchester Cityja, što je govorilo o visokim očekivanjima koja su postavljena za njega. Ovo priznanje nije samo potvrdilo njegov talenat, već je i povećalo interesovanje za njegov dalji razvoj.

Ilić je odigrao svoj prvi puni seniorski meč za Crvenu Zvezdu u pobedi od 5-0 nad Dinamom iz Vranja u okviru Kupa Srbije 11. oktobra 2017. godine. Ovaj nastup bio je važan jer je pokazao njegovu sposobnost da se nosi sa pritiskom i očekivanjima na višem nivou takmičenja. Njegovo iskustvo u Manchester Cityju, iako ograničeno na akademiju i pozajmice, pružilo mu je priliku da uči od nekih od najboljih trenera i igrača u svetu fudbala, što je bilo ključno za njegov dalji razvoj i napredak.

Hellas Verona

Dolaskom u Hellas Veronu, Ilić je ušao u jednu od najkompetitivnijih liga u Evropi – Seriju A. Njegov angažman u ovom klubu bio je prilika da se dokaže i razvije u jednom od najzahtevnijih fudbalskih okruženja. U Hellas Veroni, Ilić je brzo pokazao svoj talenat i sposobnost da se prilagodi novom stilu igre. Njegova tehnička veština, taktičko razumevanje i sposobnost da kontroliše sredinu terena brzo su ga učinili važnim delom tima. Njegovi nastupi u Seriji A pomogli su mu da stekne iskustvo i izloženost na visokom nivou, što je bilo ključno za njegov dalji razvoj.

Ivan Ilić

Ivan Ilić trenutno igra za Torino

Torino

Početkom 2023. godine, Ilić je prešao na pozajmicu u Torino, što je bio još jedan važan korak u njegovoj karijeri. U Torinu, Ilić je nastavio da razvija svoj stil igre i prilagođava se zahtevima italijanskog fudbala. Njegova sposobnost da se brzo prilagodi novom timu i taktici pokazala je njegovu fleksibilnost i profesionalizam. U Torinu, Ilić je nastavio da pokazuje svoje veštine i doprinosi timu, što je dodatno potvrdilo njegovu vrednost kao igrača na visokom nivou.

Ilićeva karijera u Italiji, i u Hellas Veroni i u Torinu, bila je period intenzivnog učenja i razvoja. Njegova sposobnost da se prilagodi različitim stilovima igre i taktikama, kao i da doprinosi timovima na visokom nivou, pokazala je njegovu zrelost i potencijal. Ovo iskustvo u Seriji A ne samo da je doprinelo njegovom ličnom razvoju, već je i uticalo na njegovu reputaciju kao jednog od najperspektivnijih mladih talenata u evropskom fudbalu.

Reprezentacija

Ilić je svoje prve takmičarske utakmice za reprezentaciju Srbije odigrao u timu do 14 godina na međunarodnom turniru u Hrvatskoj 2015. godine. Tamo je zabeležio dva nastupa, igrajući protiv domaćina i reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Njegov talent i sposobnosti brzo su ga učinili važnim delom tima, što je dovelo do njegovog poziva u selekciju Srbije do 15 godina u novembru 2015. godine. Ilić je nastavio da predstavlja svoju zemlju u različitim uzrastima, uključujući timove do 16 i do 17 godina.

Učešće na UEFA Evropskom Prvenstvu do 17 Godina

Kao član reprezentacije Srbije do 17 godina, Ilić je pomogao timu da se kvalifikuje za UEFA Evropsko prvenstvo do 17 godina 2017. godine. Njegov doprinos timu bio je ključan, a posebno se istakao tokom kvalifikacija za UEFA prvenstvo 2017-18, postigavši svoj prvi gol za reprezentaciju u pobedi od 2-1 nad Norveškom 21. oktobra 2017. godine.

Debitovanje za A Tim Reprezentacije Srbije

Ilić je debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije 7. juna 2021. godine u prijateljskoj utakmici protiv Jamajke. Ovaj debi bio je značajan korak u njegovoj karijeri, jer je označio njegov prelazak na najviši nivo međunarodnog fudbala.

Učešće na Svetskom Prvenstvu FIFA 2022

U novembru 2022. godine, Ilić je bio izabran u sastav reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo FIFA u Kataru. Nastupio je u grupnoj fazi protiv Brazila, što je bio važan trenutak u njegovoj karijeri. Iako je Srbija završila na četvrtom mestu u grupi, Ilićev doprinos i iskustvo steknuto na ovako velikom turniru bili su neprocenjivi za njegov dalji razvoj i karijeru.

Stil igre i uticaj

Ivan Ilić, kao levonogi igrač, svoju fudbalsku karijeru započeo je igrajući na poziciji levog beka. Međutim, tokom vremena, preobrazio je svoju igru i poziciju na terenu, prelazeći na mesto defanzivnog veznog igrača. Kroz svoju omladinsku karijeru, Ilić je često igrao u paru sa svojim starijim bratom Lukom na poziciji centralnog veznog. Njegova sposobnost da igra u različitim formacijama, uključujući klasičnu defanzivnu ulogu u 4–1–4–1 formaciji, koju je uglavnom koristio u nacionalnom timu, pokazuje njegovu taktičku fleksibilnost i raznovrsnost. Visok 1,82 metra, Ivan Ilić kombinuje fizičku prisutnost sa tehničkom veštinom, što ga čini svestranim igračem sposobnim za različite uloge na terenu.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je Ivan Ilić započeo svoju profesionalnu karijeru? Ivan Ilić je svoju profesionalnu karijeru započeo u Crvenoj Zvezdi, debitovavši za prvi tim 2017. godine.
 • Za koje klubove je Ivan Ilić igrao? Ilić je igrao za Crvenu Zvezdu, Manchester City, Hellas Veronu i Torino.
 • Koja je njegova primarna pozicija na terenu? Ilić je defanzivni vezni igrač, mada je u ranoj karijeri igrao kao levi bek.
 • Da li je Ivan Ilić igrao za nacionalni tim Srbije? Da, Ilić je debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije 2021. godine.

Za kraj

Ivan Ilić, kao jedan od najperspektivnijih mladih talenata u svetu fudbala, svojim putem od ranih dana u Crvenoj Zvezdi do internacionalne scene u klubovima poput Hellas Verone i Torina, kao i u nacionalnom timu Srbije, dokazuje svoju posvećenost i strast prema fudbalu. Njegov razvoj od defanzivnog veznog igrača do ključnog člana timova u kojima igra, ukazuje na njegovu sposobnost prilagođavanja i kontinuiranog napretka. Ivanova karijera je primer mladim igračima kako talent, rad i posvećenost mogu voditi ka uspehu na najvišem nivou fudbala.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Torino
 • Broj: 8

Juniorska karijera

 • Filip Filipović
 • Real Niš
 • Crvena zvezda

Seniorska karijera

 • 2017: Crvena zvezda – Nastupi: 1 (Golovi: 0)
 • 2017—2021: Manchester City – Nastupi: 0 (Golovi: 0)
 • 2017—2018: Crvena zvezda (pozajmica) – Nastupi: 0 (Golovi: 0)
 • 2019: Zemun (pozajmica) – Nastupi: 16 (Golovi: 3)
 • 2019—2020: NAC Breda (pozajmica) – Nastupi: 21 (Golovi: 3)
 • 2020—2021: Verona (pozajmica) – Nastupi: 29 (Golovi: 2)
 • 2021—2023: Verona – Nastupi: 43 (Golovi: 1)
 • 2023—: Torino – Nastupi: 5 (Golovi: 0)

Reprezentacija

 • 2015—2016: Srbija do 15 – Nastupi: 3 (Golovi: 0)
 • 2016: Srbija do 16 – Nastupi: 3 (Golovi: 0)
 • 2016—2018: Srbija do 17 – Nastupi: 22 (Golovi: 1)
 • 2019: Srbija do 19 – Nastupi: 1 (Golovi: 0)
 • 2019—2022: Srbija do 21 – Nastupi: 12 (Golovi: 1)
 • 2021—: Srbija – Nastupi: 7 (Golovi: 0)