Haris Džinović muzika

Haris Džinović

Ko je Haris Džinović?

Haris Džinović, istaknuti bosanskohercegovački i srpski kantautor, tekstopisac i pevač narodne muzike, predstavlja jednu od najznačajnijih figura na muzičkoj sceni Balkana. Džinović je svojim jedinstvenim glasom i emotivnim interpretacijama osvojio srca publike širom bivše Jugoslavije i dalje. Njegova muzička karijera, koja je započela sedamdesetih godina prošlog veka, obiluje hitovima koji su postali evergrini narodne muzike. Pesme poput „I tebe sam sit kafano“, „Kako mi nedostaješ“, „Laže mjesec“, i „Muštuluk“ samo su neki od brojnih hitova koji su definisali njegovu karijeru. Osim po svojim muzičkim dostignućima, Džinović je poznat i po svom šarmu i karizmi, koji su mu pomogli da izgradi snažnu vezu sa svojom publikom. U ovom članku, istražićemo njegov životni put, od ranih dana u Sarajevu, preko uspona na muzičkoj sceni, do njegovog trenutnog statusa kao jednog od najcenjenijih umetnika u regionu.

Rani život i obrazovanje

Haris Džinović je rođen 26. septembra 1951. godine u Sarajevu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, u porodici Muhameda i Hatidže Džinović. Njegov otac, Muhamed, bio je inženjer, dok je majka Hatidže radila kao ekonomistkinja. Odrastanje u multikulturalnom okruženju Sarajeva pružilo je mladom Harisu bogat kulturni i muzički kontekst, koji je imao značajan uticaj na njegovu kasniju karijeru.

Džinovićev rani život bio je ispunjen muzikom i sportom. Kao dete, provodio je mnogo vremena sa svojom bakom i dedom, gde je razvio ljubav prema muzici. Njegova prva muzička iskustva počela su u drugom razredu osnovne škole, kada mu je majka kupila harmoniku. Iako je imao školovane muzičare u porodici, Haris je većinom učio svirati samostalno. Pored muzike, bio je strastveni ljubitelj sporta, posebno fudbala, tenisa, atletike i skijanja. Fudbal je igrao od malih nogu, što je kasnije postalo njegova velika strast.

Nakon završetka osnovne škole, Haris je upisao gimnaziju, gde je otkrio talenat za sviranje klavira. Njegova ljubav prema muzici i sportu često je dolazila u sukob sa školskim obavezama, što je rezultiralo time da je zbog mnogih neopravdanih časova dva puta izbačen iz škole. Kako bi završio srednje obrazovanje, morao je da pohađa večernju školu.

U tinejdžerskim godinama, Haris je počeo da zarađuje prve honorare nastupajući u Sarajevu i na Jahorini. Ovi rani nastupi bili su ključni za razvoj njegovog muzičkog izraza i stila. Uprkos izazovima u obrazovanju, Harisova strast prema muzici i njegov rani talenat bili su očigledni, što je postavilo temelje za njegovu buduću karijeru kao jednog od najpoznatijih pevača narodne muzike na Balkanu.

Haris Džinović

Haris Džinović

Počeci muzičke karijere

Prvi značajniji korak u njegovoj karijeri bio je snimanje singl ploča. Godine 1975., Džinović je snimio svoju prvu singl ploču sa pesmama “Domovina“ i “Želim tebe“, koje su odmah privukle pažnju javnosti. Ove pesme, koje je sam komponovao, bile su prvi pokazatelj njegovog talenta za pisanje i komponovanje muzike. Njegov glas i emotivna interpretacija brzo su ga izdvojili kao jednog od obećavajućih mladih pevača na muzičkoj sceni.

Ključni trenutak u njegovoj karijeri desio se 1981. godine kada je sa braćom Stevom, Brankom i Ljubomirom Pavlovićem osnovao grupu Sar e Roma. Ovaj bend, koji je izvodio ciganske pesme, imao je značajan uticaj na Džinovićevu karijeru. Prvi album grupe, objavljen iste godine pod nazivom „…Kao Cigani“, predstavljao je jedinstvenu fuziju tradicionalnih ciganskih melodija i modernih muzičkih elemenata. Sar e Roma su brzo stekli popularnost, ne samo u Jugoslaviji već i šire, što je dodatno učvrstilo Džinovićevu reputaciju kao talentovanog muzičara.

Tokom svog postojanja, bend Sar e Roma objavio je nekoliko albuma koji su bili veoma dobro prihvaćeni od strane publike i kritike. Ovo iskustvo je bilo ključno za Džinovićev dalji razvoj kao umetnika, omogućavajući mu da istraži različite muzičke žanrove i stekne dragoceno iskustvo u radu sa drugim muzičarima. Sar e Roma su imali značajan uticaj na Džinovićevu karijeru, postavljajući temelje za njegovu kasniju solo karijeru i uspeh koji će uslediti.

Solo karijera i uspeh na estradi

Haris Džinović, nakon bogatog iskustva sa grupom Sar e Roma, započinje svoju solo karijeru, koja će ga učiniti jednim od najprepoznatljivijih glasova na Balkanu. Njegov prvi solo album, “Ostariću, neću znati”, objavljen 1989. godine, predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri. Album je bio kolekcija emotivnih i snažnih pesama koje su odmah pronašle put do srca publike. Pored naslovne pesme, album je uključivao hitove poput “Sjećaš li se one noći”, “Odlaziš od mene”, i “Hladno je, ugrij me”, koje su postale sinonim za Džinovićev prepoznatljiv stil.

Usledio je album “Haris Džinović” 1991. godine, koji je takođe postigao veliki uspeh. Na ovom albumu, Džinović je nastavio sa svojim jedinstvenim pristupom, kombinujući tradicionalne melodije sa modernim aranžmanima. Pesme poput “Nek mi bude zadnja čaša”, “Odlazi, nestaje”, i “Poznaćeš me” brzo su postale hitovi i dodatno učvrstile njegovu popularnost.

Džinovićeva popularnost u bivšoj Jugoslaviji rasla je nezaustavljivo. Njegove pesme su postale neizostavni deo muzičke scene, a njegov jedinstveni glas i stil su ga izdvojili kao jednog od najcenjenijih pevača narodne muzike. 

Kroz svoju solo karijeru, Haris Džinović je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana, stvarajući pesme koje su postale evergrini i koje se i danas sa velikim uživanjem slušaju. Njegov uspon na scenu i uspeh kao solo umetnik predstavljaju važno poglavlje u istoriji balkanske muzike.

Život i karijera tokom i nakon rata

Ratne godine na prostoru bivše Jugoslavije donose velike promene u životu Harisa Džinovića. Početkom devedesetih, suočen sa nestabilnošću i nesigurnošću u svojoj domovini, Džinović donosi odluku o preseljenju, prvo u Austriju, a zatim u Francusku. Ovaj period života van domovine bio je izazovan, ali je ujedno predstavljao i novu fazu u njegovoj karijeri.

U Francuskoj, Džinović nastavlja sa svojom muzičkom karijerom, ali i ulazi u svet ugostiteljstva, otvarajući restoran u Parizu. Ovaj restoran, koji je služio kao mesto okupljanja i druženja, postao je popularan među dijasporom i ljubiteljima balkanske kuhinje. Uprkos novim poslovnim izazovima, muzika je i dalje ostala centralni deo njegovog života.

Tokom ovog perioda, Džinović objavljuje nove albume koji su nastavili da osvajaju publiku. Njegov album iz 2000. godine, koji je sadržao pesme poput “Ako možeš ti suzu pustiti”, “Laže mjesec”, i “Kako mi nedostaješ”, pokazao je njegovu sposobnost da i dalje stvara emotivne i duboke pesme koje su odjekivale kod slušalaca. Ovaj album je bio dokaz njegove neprekidne kreativnosti i umetničke vitalnosti.

Pored studijskog rada, Džinović je nastavio sa održavanjem velikih koncerata i turneja. Njegovi nastupi su bili dobro prihvaćeni kako od strane publike u zemljama bivše Jugoslavije, tako i od strane dijaspore širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Ovi koncerti su bili prilika za Džinovića da se ponovo poveže sa svojom publikom, pružajući im delić domovine kroz svoju muziku.

Haris Džinović

Haris Džinović sa suprugom Melinom na slici

Lični život

Iza scene, Haris Džinović vodio je ispunjen porodični život. Bio je oženjen Melinom Džinović, rođenom Galić, koja je poznata figura u svetu mode. Njihov brak je bio primer skladne veze koja spaja umetnost i kreativnost. Par ima dvoje dece, ćerku Đinu i sina Kana, koji su odrasli u harmoničnom i umetnički orijentisanom okruženju. 

Pored muzike, Džinović ima raznovrsne interese. Njegova strast prema ugostiteljstvu došla je do izražaja kada je otvorio restoran u Parizu, što ukazuje na njegovu ljubav prema kulinarstvu i druženju. Takođe, poznato je da uživa u sportskim aktivnostima, posebno u tenisu. Ove vanmuzičke aktivnosti i interesovanja odražavaju njegovu želju za širim životnim iskustvima i strast prema različitim oblicima umetnosti i kulture.

Razvod

Razvod poznatog pevača Harisa Džinovića i njegove supruge, modne dizajnerke Meline Džinović, šokirao je javnost. Nakon tri decenije zajedničkog života, par je okončao brak, ostavljajući mnoge u neverici. Vest o razvodu došla je kao iznenađenje, posebno zbog razlike u godinama između Džinovića i njegove supruge.

Melina se preselila iz njihove raskošne vile na Senjaku i navodno pronašla novi dom u elitnom delu Beograda, dok su njihova deca, Kan i Đina, ostala da žive sa ocem. Haris je odlučio prekinuti tišinu i izneti svoje viđenje situacije, naglasivši da su deca posebno teško podnela razvod.

Ostavši tajanstven u vezi sa detaljima, Džinović je istakao da razlog za razvod poznaje samo Melina. Ovo nije umanjilo interesovanje javnosti, već je dodatno podgrejalo spekulacije o uzrocima razlaza.

Dok se Haris i Melina suočavaju s novom stvarnošću, njihova deca pokušavaju da se prilagode novonastaloj situaciji. Razvod jednog od najpoznatijih parova na domaćoj sceni ostavlja mnoge u nedoumici i otvara mnoga pitanja o prirodi njihovog odnosa i razlozima za raskid.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je rođen Haris Džinović i gde je započeo svoju karijeru? Haris Džinović je rođen 26. septembra 1951. godine u Sarajevu, gde je i započeo svoju muzičku karijeru.
 • Koje su prve pesme koje je Haris Džinović snimio? Njegove prve snimljene pesme bile su “Domovina” i “Želim tebe”, objavljene 1975. godine.
 • Koja je bila uloga grupe Sar e Roma u Harisovoj karijeri? Grupa Sar e Roma, koju je osnovao sa braćom Pavlović, igrala je ključnu ulogu u njegovom muzičkom razvoju, posebno u popularizaciji ciganske muzike.
 • Koje pesme su obeležile Harisovu solo karijeru? Neki od njegovih najpoznatijih solo hitova uključuju “Ostariću, neću znati”, “Sjećaš li se one noći”, i “Laže mjesec”.
 • Kako je rat u bivšoj Jugoslaviji uticao na Harisovu karijeru? Rat je doveo do njegovog preseljenja u Austriju i kasnije u Francusku, gde je nastavio sa muzičkom karijerom i otvorio restoran.
 • Kakav je Harisov porodični život? Haris je oženjen Melinom Džinović i ima dvoje dece. Njegov porodični život je harmoničan i blisko povezan sa njegovim umetničkim radom.

Za kraj

Haris Džinović, sa svojom bogatom karijerom i neospornim doprinosom muzici, ostaje jedna od ključnih figura na balkanskoj muzičkoj sceni. Njegove pesme, koje spajaju emotivnost i tradicionalne melodije sa modernim pristupom, postale su deo kulturnog nasleđa regiona. Od ranih dana u Sarajevu, preko uspeha sa grupom Sar e Roma, do impresivne solo karijere, Džinović je uticao na generacije slušalaca, ostavljajući trajni trag u svetu muzike. Njegova sposobnost da poveže srca i duše kroz svoje pesme čini ga ne samo izuzetnim umetnikom, već i simbolom emotivne snage i izražajnosti balkanske muzike.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi sa grupom “Sar e Roma”

 • “Kao Cigani”, Diskoton, 1982.
 • “Kiko, Kiko”, Jugoton, 1983.
 • “Sar e Roma”, Diskoton, 1985.

Solo albumi

 • Haris, Diskoton, 1989.
 • (bez imena), Diskoton, 1991.
 • Jesu l’ dunje procvale, Jugodisk Beograd, 1996.
 • Haris Džinović, Cepter muzik, Grand produkcija Beograd, 2000.
 • Magic, Music star production, PGP RTS, 2009.
 • Haris, City Records, 2017.

Festivali

 • “Gdje su naši dani / Slobodanka” (1976), Ilidža
 • “Dođi noćas” (1977), Ilidža
 • “I tebe sam sit kafano / Sjećaš li se one noći” (1990), Poselo godine 202
 • “I tebe sam sit kafano” (1991), MESAM