Gordon Remzi kuvar

gordon ramzi biografija

Gordon Džejms Remzi (rođen 8. novembra 1966) je britanski kuvar, ugostitelj, televizijska ličnost i pisac. Njegova grupa restorana, Gordon Ramsay Restaurants, osnovana je 1997. godine i ukupno je nagrađena sa 17 Michelin zvezdica; trenutno ima ukupno sedam. Njegov prepoznatljivi restoran, restoran Gordon Ramzi u Čelsiju u Londonu, nosi tri Mišelinove zvezde od 2001. godine. Nakon što je postao slavan u britanskoj televizijskoj mini seriji “Tačka Kuvanja” 1999. godine, Remzi je postao jedan od najpoznatijih i najuticajnijih kuvara u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Remzijeve televizijske nastupe definišu:

  • njegova grubost
  • vatreni temperament
  • strogo ponašanje
  • česta upotreba vulgarnosti

On kombinuje aktivnosti u televizijskoj, filmskoj, ugostiteljskoj i prehrambenoj industriji, a promovisao je i angažovao razne kuvare koji su bili pod njegovim okriljem. Poznat je po predstavljanju televizijskih programa o konkurentnom kulinarstvu i hrani, kao što su britanska serija Paklena kuhinja (2004), Remzijeve kuhinjske more (2004–2009, 2014) i The F Vord (2005–2010), gde su Kuhinjske noćne more osvojile Televizijsku nagradu Britanske akademije 2005. za najbolji igrani film i američku verziju Hell's Kitchen (2005 – danas), Kitchen Nightmares (2007–2014), MasterChef (2010 – danas) i MasterChef Junior (2013 – danas), kao i Hotel Pakao (2012–2016), Gordon iza rešetaka (2012), 24 sata do pakla i nazad Gordona Remzija (2018–2020) i Šef sledećeg nivoa (2022 – danas).

Kraljica Elizabeta II je Remzija imenovala za OBE-a na novogodišnjoj listi 2006. za doprinos ugostiteljskoj industriji. Proglašen je za najboljeg kuvara u Velikoj Britaniji na Catei Avards 2000, a u julu 2006. osvojio je Catei za nezavisnog restoratera godine, postavši tek treća osoba koja je osvojila tri Catei nagrade. Forbs ga je 2020. godine objavio uz zaradu od 70 miliona dolara i svrstao ga na 19. mesto na svojoj listi slavnih ličnosti sa najvećom zaradom.

Rani život

Gordon Džejms Remzi je rođen u škotskom gradu Džonstonu 8. novembra 1966. kao sin Helen (rođene Kosgrouv), medicinske sestre, i Gordona Džejmsa starijeg, koji je radio kao upravnik bazena, zavarivač i prodavac. Ima stariju sestru, mlađeg brata, i mlađu sestru. Kada je imao devet godina, preselio se sa porodicom u Englesku i odrastao u oblasti Bišopton u Stratfordu na Ejvonu. Svoj rani život je opisao kao „beznadežno lutajući“ i rekao da se njegova porodica stalno selila zbog težnji i neuspeha njegovog oca, koji je povremeno bio nasilni alkoholičar; Remzi ga je opisao kao „ženskara koji žestoko pije“. U svojoj autobiografiji je otkrio da je njegov otac zlostavljao i zanemarivao decu. Radio je kao perač lonaca u lokalnom indijskom restoranu gde je njegova sestra bila konobarica. Nadao se da će postati fudbaler, ali njegovu ranu fudbalsku karijeru obeležile su povrede; nakon teške povrede kolena, bio je primoran da odustane od toga. Sa 16 godina se iselio iz porodične kuće u stan u Banberiju.

Kulinarski početci

Remzijevo interesovanje za kuvanje počelo je u njegovim tinejdžerskim godinama; umesto da bude poznat kao „fudbaler sa gami kolenom“, odlučio je da posveti ozbiljniju pažnju svom kulinarskom obrazovanju počevši da kuva sa 19 godina. Remzi se upisuje na Tehnički koledž u Severnom Oksfordširu, koji sponzorišu Rotarijanci, i on studira hotelski menadžment . Svoju odluku da upiše ugostiteljski fakultet opisuje kao „potpunu nesreću“.

Sredinom 1980-ih radio je kao šef kuhinje u hotelu Vrokton House. Vodio je kuhinju i trpezariju sa 60 sedišta u Vikam Armsu, sve dok njegov seksualni odnos sa suprugom vlasnika nije otežao situaciju. Remzi se zatim preselio u London, gde je radio u nizu restorana sve dok nije dobio inspiraciju da radi za temperamentnog Marka Pjera Vajta u Harviju.