Aleksandar Jovanović sport

Aleksandar Jovanović

Ko je Aleksandar Jovanović?

Aleksandar Jovanović, rođen 6. decembra 1992. godine u Nišu, već duže vreme je prepoznatljivo ime u svetu fudbala. Kao golman sa impresivnom karijerom, trenutno brani za FK Partizan, jedan od vodećih klubova u Srbiji.

Početak karijere

Aleksandar Jovanović, niški golman, započeo je svoj put u profesionalnom fudbalu u klubu Rad, gde je proveo formativne godine od 2009. do 2014. Tokom ovog perioda, iskustvo je sakupljao i na pozajmicama u Palilulcu iz Beograda i Paliću. To mu je omogućilo da razvije svoje veštine i stekne važno takmičarsko iskustvo u manjim ligama. Jovanovićev prvi značajan nastup u Superligi desio se pod vodstvom trenera Marka Nikolića u dramatičnom okršaju sa Crvenom zvezdom 2013. godine, gde je uskočio nakon što je prvi golman dobio isključenje. 

Iako je početak sezone 2014-15 obećavao, Jovanović je brzo izgubio mesto među starterima zbog nekoliko grešaka na terenu, što je na kraju dovelo do njegovog odlaska iz kluba tokom zimskog prelaznog roka. Ovaj rani deo karijere bio je presudan za njegovo sazrevanje i prilagođavanje izazovima profesionalnog fudbala, postavivši temelje za njegov dalji razvoj i uspeh.

Aleksandar Jovanović

Aleksandar Jovanović je istaknuti srpski golman sa impresivnom karijerom

Radnički Niš

Aleksandar Jovanović, nakon kratkog perioda u Donjem Sremu, vratio se u Radnički Niš tokom leta 2015. godine, gde je preuzeo ulogu prvog golmana posle Milana Borjana. Sa Radničkim, gde je proveo i svoje mladalačke dane, potpisao je dvogodišnji ugovor. Jovanovićeva izvanredna forma bila je očigledna kroz impozantnu statistiku od samo osam primljenih golova na 18 mečeva, što je privuklo pažnju velikana srpskog fudbala, Partizana. Njegov uspeh u Nišu potvrdio je njegovu reputaciju kao jednog od najperspektivnijih golmana u ligi, što je otvorilo nove mogućnosti za njegovu karijeru u vrhunskom srpskom klubu.

AGF

Aleksandar Jovanović je tokom leta 2016. godine zakoračio na nove međunarodne staze, stavljajući potpis na četvorogodišnji ugovor s danskim klubom AGF. Njegov prvijenac u danskoj Superligi dogodio se 17. jula, u okviru prvog kola nove sezone protiv ekipe Sonderjyske. Premda je njegov start bio obećavajući, već na četvrtoj utakmici sezona donela je neplanirane izazove. Incident na terenu, tokom susreta sa Esbjergom, gde je došlo do sudara sa saigračem Dinom Mikanovićem, rezultirao je povredom glave i primorao Jovanovića na prerani izlazak iz igre. Međutim, uprkos ovom pehu, Jovanović je 2017. godine ostvario zapaženi uspeh neprimanjem golova tokom 423 minute igre u Superligi, što je dodatno učvrstilo njegovu reputaciju kao izuzetnog čuvara mreže u danskim fudbalskim krugovima.

Huesca

Na kraju leta 2018. godine, Aleksandar Jovanović je napravio još jedan veliki korak u svojoj karijeri potpisivanjem trogodišnjeg ugovora sa španskim prvoligašem SD Huescom. Ovaj transfer je predstavljao njegovo prvo učešće u jednoj od najprestižnijih fudbalskih liga Evrope – La Ligi. Međutim, Jovanovićev boravak u Huesci nije trajao koliko je prvobitno planirano. Nakon nešto više od dve godine, 15. septembra 2020. godine, srpski golman i španski klub su dogovorili raskid ugovora. Ovaj događaj je označio kraj Jovanovićeve avanture u Huesci, ali i otvorio novo poglavlje u njegovoj karijeri, ostavljajući ga slobodnim da nastavi svoj profesionalni put u novim okruženjima.

Pozajmice

U leto 2019. godine, na poslednji dan letnjeg prelaznog roka, Aleksandar Jovanović se vratio u danski AGF na pozajmici do kraja sezone. Ova pozajmica označila je njegov povratak u klub u kojem je već ranije ostavio značajan trag. Nakon toga, 31. januara 2020. godine, Jovanović je ponovo promenio sredinu, prelazeći na pozajmicu u Deportivo La Coruna, klub iz Segunde Division u Španiji. Ovaj potez bio je deo njegove težnje da dobije više igračkog vremena i izazova u drugačijem takmičarskom okruženju, što mu je pružilo priliku da unapredi svoje golmanske sposobnosti i stekne nova iskustva u jednoj od najtežih liga. Ove pozajmice su ključni segmenti u Jovanovićevoj karijeri, doprinoseći njegovom razvoju i adaptabilnosti u različitim fudbalskim kulturama.

Apollon Limassol

Nakon niza sezonskih avantura širom Evrope, Aleksandar Jovanović je 29. septembra 2020. godine započeo novo poglavlje u svojoj karijeri. Potpisao je jednogodišnji ugovora sa Apollon Limassolom, klubom iz Prve divizije Kipra. Tokom sezone 2020-2021, Jovanović je svojim impresivnim performansama zaradio produžetak ugovora do maja 2024. godine. Njegova izvanredna forma nastavila se i u sezoni 2021-2022, tokom koje je Jovanović odigrao ključnu ulogu u osvajanju šampionata kluba, prvi put nakon šesnaest godina. 

Zahvaljujući svojim sjajnim odbranama i konzistentnosti, proglašen je za najkorisnijeg igrača tima i najboljeg golmana lige, što potvrđuje njegov izuzetan doprinos timu. Jovanovićev uspeh u Apollonu ne samo da je ojačao njegov profesionalni ugled, već je takođe potvrdio njegovu sposobnost da bude ključni igrač i lider na terenu.

Aleksandar Jovanović

Aleksandar Jovanović trenutno nastupa za Partizan

Partizan

U toku leta 2023. godine, Aleksandar Jovanović pridružio se Partizanu, potpisujući ugovor preuzet iz kiparskog Apollon Limassola za 450.000 evra. Njegov prvi zvanični nastup za crno-bele usledio je tokom pobede od 2-0 nad Vojvodinom na stadionu Karađorđe, što je bilo obećavajuće za nastavak sezone.

Jovanovićev talenat posebno je došao do izražaja u kvalifikacijama za UEFA Evropa Konferencijsku ligu, gde je Partizanu pomogao da prebrodi izazove protiv azerbejdžanskog Sabaha. Iako je prvi meč izgubljen, Jovanovićeva sposobnost da odbrani penal i napravi nekoliko ključnih odbrana bila je ključna za izbjegavanje težeg poraza. Revanš meč u Beogradu dodatno je istakao njegovu vrednost, jer je odbranio ključni penal u seriji nakon produžetaka, čime je osigurao prolaz svog tima.

Uspeh nije izostao ni u domaćim takmičenjima. U decembru iste godine, Jovanović je bio centralna figura u večitom derbiju protiv Crvene zvezde, koji je Partizan dobio sa 2-1. Njegovih šest ključnih intervencija u toj utakmici odigralo je veliku ulogu u osvajanju dragocenih bodova. Njegova forma ostala je impresivna i u drugom derbiju sezone, gde je zabeležio osam odbrana i ponovo bio proglašen za igrača utakmice.

Jovanovićev doprinos Partizanu ne meri se samo kroz brojke već i kroz stabilnost i sigurnost koju pruža ekipi na terenu, potvrđujući svoj status kao jedan od najboljih golmana u ligi.

Reprezentacija

Aleksandar Jovanović je svoj debi za seniorsku reprezentaciju Srbije zabeležio 15. novembra 2016. godine. Njegov prvi nastup dogodio se u prijateljskom meču protiv Ukrajine u Harkovu, gde je Srbija izgubila sa 0:2. Ovaj meč je bio značajan korak u Jovanovićevoj karijeri, jer je predstavljao njegov prelazak na međunarodnu scenu i priliku da dokaže svoje golmanske sposobnosti na višem nivou. Njegov debi u nacionalnom timu bio je ključan trenutak koji je otvorio vrata za dalje učešće u reprezentaciji, obećavajući Jovanoviću mogućnost da se dokaže i razvija na međunarodnoj sceni.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je Aleksandar Jovanović debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije? Jovanović je za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao 15. novembra 2016. godine u prijateljskom meču protiv Ukrajine.
 • Za koje klubove je Aleksandar Jovanović igrao pre nego što se pridružio Partizanu? Pre dolaska u Partizan, Jovanović je igrao za nekoliko klubova, uključujući Rad, Radnički Niš, AGF (Danska), Huesca (Španija) i Apollon Limassol (Kipar).
 • Kakve su bile Aleksandrove performanse u Partizanu? Jovanović je imao zapažene nastupe u Partizanu, posebno u Evropa Konferencijskoj ligi i večitim derbijima, gde je bio ključan u odbranama i pomogao timu da ostvari značajne pobjede.
 • Koji su najveći uspesi Aleksandra Jovanovića tokom njegove karijere? Jedan od najvećih uspeha je njegov doprinos osvajanju šampionata sa Apollon Limassolom. Bio je proglašen za najboljeg golmana lige i MVP tima.

Za kraj

Aleksandar Jovanović je izuzetan primer posvećenog i talentovanog golmana čija je karijera obilovala izazovima i uspesima. Od ranih dana u FK Rad, preko internacionalnih angažmana u Danskoj i Španiji, pa sve do ključnih nastupa za Partizan i reprezentaciju Srbije, Jovanović je kontinuirano demonstrirao svoju sposobnost da ostavi značajan uticaj na svakom nivou. Njegove izuzetne odbrane, stabilnost i liderstvo na terenu postavili su ga među najcenjenije golmane u regionu. Jovanovićeva karijera je primer kako talent, rad i posvećenost vode ka uspehu na međunarodnoj fudbalskoj sceni.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Partizan
 • Broj: 1

Juniorska karijera

 • Radnički Niš

Seniorska karijera

 • 2009—2014. Rad – Nastupi: 9 (Golovi: 0)
 • 2010. → Palilulac Beograd (na pozajmici) – Nastupi: 2 (Golovi: 0)
 • 2011—2012. → Palić (na pozajmici) – Nastupi: 22 (Golovi: 0)
 • 2015. Donji Srem – Nastupi: 0 (Golovi: 0)
 • 2015—2016. Radnički Niš – Nastupi: 36 (Golovi: 0)
 • 2016—2018. AGF – Nastupi: 68 (Golovi: 0)
 • 2018—2020. Huesca – Nastupi: 12 (Golovi: 0)
 • 2019. → AGF (na pozajmici) – Nastupi: 6 (Golovi: 0)
 • 2020. → Deportivo La Coruña (na pozajmici) – Nastupi: 1 (Golovi: 0)
 • 2020—2023. Apollon Limassol – Nastupi: 69 (Golovi: 0)
 • 2023— Partizan – Nastupi: 40 (Golovi: 0)

Reprezentacija

 • 2011—2012. Srbija do 20 – Nastupi: 2 (Golovi: 0)
 • 2016. Srbija – Nastupi: 1 (Golovi: 0)

Priznanja

 • Igrač nedelje Superlige Srbije: 2023–24 (9. kolo, 24. kolo, 36. kolo)
 • Tim sezone Superlige Srbije: 2023–24