Aleksa Terzić sport

Aleksa Terzić

Ko je Aleksa Terzić?

Aleksa Terzić je profesionalni fudbaler iz Srbije, rođen 17. avgusta 1999. godine. Poznat po svojoj igri na poziciji levog beka, Terzić trenutno nastupa za austrijski klub Red Bull Salzburg, kao i za nacionalni tim Srbije. Njegova karijera je obuhvatila igru u nekoliko evropskih klubova, uključujući Crvenu zvezdu i Fiorentinu, pre nego što je stigao u Salzburg. Terzić je poznat po svojim snažnim defanzivnim sposobnostima, kao i sposobnosti da učestvuje u napadu, što ga čini važnim elementom svake ekipe za koju igra.

Aleksa Terzić

Aleksa Terzić je istaknuti srpski fudbaler i reprezentativac

Crvena Zvezda

Aleksa Terzić, srpski fudbalski talenat, započeo je svoju sportsku priču u malom mestu Mladenovac, igrajući za lokalni klub pre nego što je njegov talenat prepoznat od strane većih klubova. Godine 2010., Terzić se pridružio omladinskim kategorijama FK Crvena Zvezda, gde je prošao kroz sve rangove do prvog tima. Njegov napredak i posvećenost igri nisu ostali neprimetni, te je 2016. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor na tri godine.

Usled njegove impresivne igre, već početkom 2017. godine, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić označio ga je kao jednog od najperspektivnijih igrača kluba. Iste te godine, Terzić je licenciran za prvi tim za sezonu 2017/18, ali je nastavio da igra za omladinsku ekipu do kraja kalendarske godine. Početkom 2018., nakon treninga sa prvim timom tokom zimske pauze, bio je poslat na pozajmicu u Grafičar Beograd, gde je stekao dodatno iskustvo igrajući 10 utakmica.

Po povratku u Crvenu zvezdu 2018. godine, Terzić je iskoristio priliku tokom letnje predsezone, dok je prvi levobek Milan Rodić bio na Svetskom prvenstvu, i delio je igračko vreme sa Stefanom Hajdinom. U sezoni 2018–19, bio je licenciran za kvalifikacije za Ligu šampiona UEFA. Iako je propustio prve mečeve, svoj debi u Superligi Srbije ostvario je protiv Dinama iz Vranja 20. jula 2018, igrajući celu utakmicu. Takođe je bio ključan u pobedi od 2–1 nad Čukaričkim, gde je asistirao za pobedonosni gol, pokazujući svoju vrednost i veštinu u timskom kontekstu.

Serija A

Aleksa Terzić započeo je svoje iskustvo u italijanskoj Seriji A kada se 13. juna 2019. godine pridružio klubu Fiorentina. Njegov prelazak u jedan od prestižnih italijanskih klubova označio je važan korak u njegovoj karijeri, budući da Serija A slovi za jednu od najjačih liga u evropskom fudbalu. Terzićev boravak u Fiorentini, međutim, nije bio bez izazova, s obzirom da se našao u snažnoj konkurenciji za mesto u startnoj postavi.

U potrazi za većom igračkom minutažom, Terzić je 1. septembra 2020. godine poslat na pozajmicu u Empoli, klub koji je tada nastupao u Seriji B. Ovaj potez bio je deo strategije za dobijanje iskustva i dalji razvoj. U Empoliju, Terzić je imao priliku redovnije da igra, što je doprinelo njegovom napretku i adaptaciji na zahtevne uslove italijanskog fudbala. Njegov period u Empoliju trajao je do 30. juna 2021. godine, nakon čega se vratio u Fiorentinu, nosivši sa sobom bogatije iskustvo i unapređene veštine koje su ga pripremile za nove izazove u Seriji A.

Red Bull Salzburg

Nalet neslaganja sa nedostatkom igračkog vremena u Fiorentini doveo je do toga da Aleksa Terzić 23. jula 2023. godine pređe u FC Red Bull Salzburg. Transfer u ovaj austrijski klub realizovan je za sumu od 5,5 miliona evra, čime je Terzićeva karijera ušla u novu fazu. Red Bull Salzburg, poznat po svojoj reputaciji u razvijanju mladih talenata, pružio je Terziću platformu za dalji razvoj i dokazivanje na evropskoj sceni. Ovaj potez je za Terzića predstavljao priliku da revitalizuje svoju karijeru u timu koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima, nadajući se da će njegove performanse doprineti uspesima kluba kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Aleksa Terzić

Aleksa Terzić trenutno nastupa za Red Bull Salzburg

Reprezentacija

Aleksa Terzić je svoju reprezentativnu karijeru za Srbiju započeo u mladim kategorijama, ostavljajući značajan trag već od ranog uzrasta. Njegov prvi nastup za reprezentaciju Srbije do 16 godina desio se 3. marta 2015. godine protiv Slovenije, kada je ušao u igru u drugom poluvremenu. Već u oktobru iste godine, Terzić je debitovao za kadetski tim Srbije u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo protiv Luksemburga, čime je započeo svoj put kroz različite uzraste nacionalnog tima.

U septembru 2016. godine, Terzić je pridružen selekciji starijeg uzrasta na Memorijalnom turniru “Stevan Ćele Vilotić”, gde je debitovao protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Kasnije te godine, postigao je gol na svom prvom nastupu za ekipu Srbije do 18 godina, u meču protiv Crne Gore. Njegove impresivne izvedbe su ga dovele do učešća u elitnoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine, pod vođstvom trenera Milana Obradovića, gde je Terzić nastavio da doprinosi timu svojim igrama i golovima. Terzićev rani angažman i doprinos mladim reprezentacijama Srbije jasno su pokazali njegovu posvećenost i sposobnost da se izdvoji kao ključni igrač.

Stil igre

Aleksa Terzić se istakao svojim adaptivnim stilom igre tokom fudbalskog razvoja. Kao mladi igrač, Terzić je prvobitno nastupao u napadu, gde se direktno suočavao sa protivničkim odbranama. Njegova sposobnost da postiže golove bila je impresivna; u jednoj sezoni postigao je 24 gola, pokazujući svoj smisao za pozicioniranje i oštrinu pred golom. Međutim, njegova karijera uzeće novi smjer kada ga trener Marko Mitrović prebaci na poziciju levog beka. Ova promena je pokazala Terzićevu versatilnost i sposobnost prilagođavanja različitim ulogama na terenu.

Na poziciji levog beka, Terzić je brzo adaptirao svoje veštine, što mu je omogućilo da se izdvoji kao moderni bek, efikasan kako u odbrani, tako i u napadu. Njegova igra karakteriše se izuzetnom tehnikom levom nogom, sposobnošću da precizno centrira lopte i učestvuje u izgradnji napada svog tima. Visina od 184 centimetra, iako atipična za bekove, dodatno mu pomaže u duelima i defanzivnim zadacima. Kada je situacija zahtevala, Terzić je pokazao svoju fleksibilnost igrajući čak i na poziciji desnog beka, gde je nastupao tokom Evropskog prvenstva 2019, čime je dokazao da može biti ključan igrač u različitim taktičkim postavkama.

Lični život

Aleksa Terzić, talentovani srpski fudbaler, pored profesionalne karijere, vodi i zanimljiv privatni život. U vezi je sa Elenom Gvoić, čije zajedničke fotografije često deli na društvenim mrežama, pokazujući sreću i harmoniju koje dele. Njihova veza privlači pažnju javnosti, ne samo zbog Terzićevog sportskog uspeha, već i zbog atraktivnosti njegove partnerke.

Pored ljubavnog života, Terzić je doživeo i dramatične trenutke. Jedan od najupečatljivijih događaja desio se kada su ga otmičari pokušali kidnapovati na ulicama Novog Beograda. Vozeći BMW, Terzić je bio uključen u saobraćajni incident sa vozačima Audija. Sukob je eskalirao do fizičkog obračuna, nakon čega su napadači pokušali da ga ubace u gepek. Srećom, Terzić je uspeo da se odbrani, pobegne i prijavi incident policiji. Napadači su ubrzo uhapšeni. 

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kako je Aleksa Terzić započeo svoju fudbalsku karijeru? Aleksa Terzić je svoju karijeru započeo igrajući za lokalni klub u Mladenovcu. Nakon toga je prešao u omladinske kategorije FK Crvena Zvezda.
 • Za koje klubove je Aleksa Terzić igrao? Terzić je tokom svoje karijere igrao za FK Crvena Zvezda, Fiorentinu, Empoli i Red Bull Salzburg.
 • Koje pozicije Aleksa Terzić pokriva na terenu? Iako je u mladosti igrao kao napadač, Terzić je prvenstveno poznat kao levi bek, ali je sposoban da igra i na poziciji desnog beka.
 • Da li je Aleksa Terzić imao nekih izazova van terena? Da, Terzić je imao dramatičan susret kada su ga otmičari pokušali kidnapovati. Srećom, uspeo je da se odbrani i pobegne, a napadači su kasnije uhapšeni.
 • Kako se može pratiti Aleksa Terzić na društvenim mrežama? Aleksa je aktivan na Instagramu, gde redovno deli aspekte svog profesionalnog i privatnog života.

Za kraj

Aleksa Terzić je primer mladog sportiste koji je svojim talentom, radom i upornošću ostvario značajan uspeh na međunarodnoj fudbalskoj sceni. Od ranog starta u Mladenovcu do igranja za prestižne evropske klubove i nacionalni tim Srbije, njegova karijera je obilježena impresivnim nastupima i sposobnošću da se prilagodi različitim igračkim ulogama. Njegov privatni život, iako izazovan, dodatno ilustruje njegovu snagu i odlučnost. Aleksa Terzić nastavlja da inspiriše mlade sportiste i da bude primer posvećenosti i profesionalizma u svetu sporta.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Red Bull Salzburg

Juniorska karijera

  1. Mladenovac
 • 2010—2017. Crvena zvezda

Seniorska karijera

 • 2017—2019. Crvena zvezda: Nastupi 2, Golovi 0
 • 2018. → Grafičar: Nastupi 10, Golovi 0
 • 2019—2023. Fiorentina: Nastupi 33, Golovi 1
 • 2023— Red Bull Salzburg: Nastupi 0, Golovi 0

Reprezentacija

 • 2015. Srbija do 16: Nastupi 1, Golovi 0
 • 2015—2016. Srbija do 17: Nastupi 10, Golovi 0
 • 2016—2017. Srbija do 18: Nastupi 8, Golovi 1
 • 2017—2018. Srbija do 19: Nastupi 19, Golovi 1
 • 2018—2019. Srbija do 21: Nastupi 8, Golovi 1
 • 2021— Srbija: Nastupi 5, Golovi 0