Marinko Madžgalj film, muzika

Marinko Madžgalj

Ko je bio Marinko Madžgalj?

Marinko Madžgalj, rođen 21. avgusta 1978. godine u Beogradu, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi kao glumac, pevač i televizijski voditelj. Njegova karijera obeležena je nizom značajnih uloga koje su ga proslavile i približile širokoj publici. Posebno se isticao u seriji “Crni Gruja”, gde je njegova glumačka veština došla do punog izražaja. Kao član muzičkog dvojca Flamingosi, u saradnji sa Ognjenom Amidžićem, Madžgalj je pokazao svoj muzički talenat, doprinoseći bogatoj domaćoj muzičkoj sceni. Njegov rad i danas inspiriše mnoge, a njegovo nasleđe ostaje trajno upamćeno u srcima publike.

Marinko Madžgalj

Marinko Madžgalj je bio član popularnog muzičkog dvojca “Flamingosi” u saradnji sa Ognjenom Amidžićem

Rani život i obrazovanje

Marinko Madžgalj rođen je 21. avgusta 1978. godine u Beogradu. Njegovo detinjstvo bilo je ispunjeno srećnim trenucima, ali i nestašlucima koji su ga često vodili na dve različite lokacije – urbani Beograd i mirni Kotor, gde je njegova majka Mikica imala korene. Ove dve sredine oblikovale su njegov rani život, pružajući mu raznolika iskustva koja su uticala na njegovu kasniju karijeru.

Već u ranoj mladosti, Marinko je pokazivao izuzetan talenat za glumu i muziku. Njegova sklonost ka umetnosti bila je očigledna kroz interne predstave koje je priređivao za porodicu i prijatelje, pokazujući rano svoju kreativnost i izvođačke sposobnosti. Ove rane manifestacije talenta nagovestile su njegovu buduću karijeru u svetu umetnosti.

Njegovo formalno obrazovanje u oblasti glume započelo je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 2000. godine pod mentorstvom profesorke Gordane Marić. Tokom studija, Marinko je već počeo da se ističe, što mu je omogućilo da igra na prestižnim scenama kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodno pozorište, Zvezdara teatar, Pozorište „Boško Buha“, Bitef teatar i UK „Vuk Karadžić“. Ove rane uloge bile su samo početak njegove uspešne karijere u kojoj će ostaviti dubok trag na srpskoj glumačkoj sceni.

Pozorišna karijera

Marinko Madžgalj je svojim talentom i posvećenošću ostavio neizbrisiv trag na srpskoj pozorišnoj sceni. U Ateljeu 212, jednom od najprestižnijih pozorišta u Srbiji, Madžgalj je briljirao u nizu predstava koje su obogatile kulturni život Beograda. Njegove uloge u predstavama “Sedam i po”, “Zbogom SFRJ”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Avgust u okrugu Osejdž” i “Kazimir i Karolina” pokazale su njegovu svestranost i dubinu kao glumca.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Madžgalj je ostvario zapažene uloge u predstavama koje su se bavile različitim temama i stilovima, od klasičnih do savremenih. Njegova interpretacija likova u “Šinama”, “Hamletu”, “Govornici”, “Molijeru”, “Kako vam drago”, “Zapisima iz podzemlja” i “Iz junačkog života građanstva” pokazala je njegovu glumačku širinu i sposobnost da se poveže sa publikom na različitim nivoima.

U Bitef teatru, poznatom po avangardnim i eksperimentalnim predstavama, Madžgalj je igrao u “Fejk porno” i “Fejkbuku”, dok je u Narodnom pozorištu tumačio likove u “Hasanaginici”. U Madlenianumu je briljirao u “Doručku kod Tifanija”, dok je u UK “Vuk Karadžić” igrao u “Sablji dimiskija”. Njegove uloge u Pozorištu Slavija u “Prevrtaču” i u Dadovu u “Zajedno sami” dodatno su potvrdile njegovu glumačku ekspertizu i važnost za srpsko pozorište.

Marinko Madžgalj

Marinko Madžgalj u seriji “Crni Gruja”

Filmska i televizijska karijera

Marinko Madžgalj je svoju televizijsku karijeru započeo 2003. godine epizodnom ulogom u seriji “Lisice”, koja prati priče četiri prijateljice u potrazi za ljubavlju i brakom. Međutim, pravu popularnost stekao je iste godine ulogom Čede Velje u humorističkoj seriji “Crni Gruja”, koja na parodijski način prikazuje srpsku istoriju. Kao sluga glavnog junaka, Marinko je bio ključan za humoristični ton serije, a njegov lik je ostao upamćen po komičnim situacijama u kojima se našao.

Nakon uspeha prve sezone, “Crni Gruja” je nastavljen, a Marinkova uloga postala je još značajnija. U filmu “Crni Gruja i kamen mudrosti” iz 2007. godine, nastavio je da tumači isti lik, dodajući slojevitost i dubinu već voljenom karakteru.

Marinko je takođe bio poznat po voditeljskoj ulozi u kvizu “Ćao, Darvine”, gde je zajedno sa Ognjenom Amidžićem testirao veštine i hrabrost takmičara. Njegova sposobnost da se poveže sa publikom i takmičarima, kao i njegov šarm, doprineli su popularnosti ovog šoua.

U seriji “Ne daj se, Nina” iz 2008. godine, Madžgalj je imao gostujuću ulogu, dok je u “Ranjenom orlu” tumačio lik Safeta, muškarca koji se bori za ljubav glavnog ženskog lika. Njegova uloga u filmu “Drug Crni u NOB-u” i kasnije u istoimenoj seriji, kao i u “Grehu njene majke”, pokazala je njegovu sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i temama.

Marinko je nastavio da gradi svoju karijeru u serijama “Moj rođak sa sela” i “Na slovo, na slovo”, gde je svaki put donosio nove i zanimljive likove. U komediji “Pevaj, brate”, inspirisanoj pozorišnom predstavom, istražio je dinamiku između pop i rok muzičara u folk okruženju. Njegova poslednja uloga bila je u crnogorskom sitkomu “Dojč kafe”, gde je tumačio lik Šanera, potvrđujući svoj status kao jednog od najvoljenijih glumaca na regionalnoj sceni.

Muzička karijera

Marinko Madžgalj, zajedno sa voditeljem Ognjenom Amidžićem, osnovao je muzičku grupu “Flamingosi”, koja je prvobitno zamišljena kao hobi i odmor od svakodnevnih obaveza. Njihov kreativni poduhvat brzo je prerastao u ozbiljan muzički projekat koji je stekao veliku popularnost. Njihov prvi album “Razum i osećajnost”, objavljen 2005. godine, sadržao je hitove poput “Ruska” i “Ljubav”, koji su postigli milionske preglede na YouTube-u.

Njihov uspeh je kulminirao 2006. godine kada su sa pesmom “Ludi letnji ples”, u duetu sa pevačem Luisom, osvojili prvo mesto na Beoviziji. Međutim, kontroverza na Evropesmi-Europjesmi, gde nisu dobili poene od crnogorskog žirija, sprečila ih je da predstavljaju SCG na Evroviziji u Atini.

Duo je nastavio sa uspešnom karijerom, objavivši album “Gordost i predrasude” sa popularnim pesmama i duetima, uključujući “La Gitana” sa Eminom Jahović i “Ti i ja” sa Karolinom Gočevom. Njihov rad na albumu “Seti se našeg zaveta” donio je nove hitove, poput “Eh, da mi je” i “Litar vina”, koji su takođe postigli milionske preglede.

Marinkova strast prema muzici nije se ogledala samo u njegovom radu sa “Flamingosima”, već i u njegovom ličnom životu, gde je bio suvlasnik kafića “Mačor” i gde je često nastupao. Njegova posvećenost muzici ostavila je dubok trag na srpskoj muzičkoj sceni, a njegove pesme i danas odjekuju među obožavaocima.

Marinko Madžgalj

Marinko Madžgalj i Dubravka Mijatović su bili u braku sedam godina i zajedno imaju ćerku Saru

Lični život

Dubravka Mijatović i Marinko Madžgalj započeli su svoju vezu 2007. godine, odlučivši da je drže daleko od očiju javnosti zbog prethodnih negativnih iskustava. Njihova veza bila je ispunjena strastima, ali i izazovima, karakterišući se čestim raspravama koje su, uprkos svemu, doprinele dubini njihove povezanosti.

Porodica Marinka Madžgalja bila je skeptična prema njegovom izboru partnerke, delom zbog razlike u godinama – Dubravka je bila deset godina starija, ali i zbog njenog prethodnog braka sa glumcem Goranom Radakovićem, iz kojeg ima ćerku Ivu. Međutim, Marinko i Dubravka su se odupirali spoljnim pritiscima, posvećujući se ljubavi koju su delili.

Njihova veza doživela je vrhunac kada je Marinko, nakon godinu i po dana veze, zaprosio Dubravku. Venčali su se u intimnoj atmosferi, daleko od medijske pažnje. U novembru 2009. godine, par je dobio ćerku Saru, što je Marinko proslavio sa prijateljima u svom kafiću na Vračaru.

Nakon sedam godina braka, par se odlučio na razvod. Marinko nije dugo ostao sam; njegovo srce osvojila je Lana Sekulić, crnogorska voditeljka, sa kojom je započeo novu vezu, tragajući za srećom i ljubavlju koja mu je uvek bila važan deo života.

Borba sa bolešću i kraj života

U 2015. godini, Marinku Madžgalju je dijagnostikovan kancer pankreasa, što je predstavljalo početak njegove najteže životne borbe. Operacija je brzo izvršena u Kliničko-bolničkom centru na Bežanijskoj kosi, ali Marinko je, želeći da zaštiti svoje najbliže, odložio trenutak da im saopšti tužne vesti. Kada je to konačno učinio, Dubravka mu je bila neizmerna podrška, ne odstupajući od njegove bolničke postelje.

Lekari su mu dali samo tri meseca života, ali Marinko nije dozvolio da ga ta prognoza obeshrabri. Nastavio je sa snimanjem serije u Crnoj Gori, redovno odlazeći na hemoterapije. U svojim poslednjim danima, tražeći duhovni mir, posetio je manastir Ostrog gde se krstio, verujući u moć vere i nadajući se čudu. Za kuma je izabrao prijatelja Dušana Kovačevića, nadajući se da će mu to doneti olakšanje.

Nažalost, Marinko Madžgalj je preminuo 26. marta 2016. godine. Komemoracija u njegovu čast održana je u Ateljeu 212, gde su se od njega oprostili brojni kolege, prijatelji i poštovaoci. Sahranjen je na Novom bežanijskom groblju, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag u srcima onih koji su ga voleli i cenili.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Marinko Madžgalj? Marinko Madžgalj bio je poznati srpski glumac, pevač i televizijski voditelj, najpoznatiji po svojim ulogama u seriji “Crni Gruja” i kao član muzičkog dua Flamingosi.
 • Kada je Marinko Madžgalj preminuo? Marinko Madžgalj preminuo je 26. marta 2016. godine nakon borbe sa kancerom pankreasa.
 • Kako je Marinko Madžgalj doprineo srpskoj kulturi? Kroz svoje glumačke i muzičke karijere, Marinko je ostavio značajan trag u srpskoj kulturi, doprinoseći pozorištu, televiziji i muzici.
 • Da li je Marinko Madžgalj bio oženjen? Da, bio je oženjen za glumicu Dubravku Mijatović, s kojom ima ćerku Saru. Par se kasnije razveo.
 • Koji su neki od najpoznatijih radova Marinka Madžgalja? Neki od njegovih najpoznatijih radova uključuju uloge u “Crnom Gruji”, “Moj rođak sa sela” i učešće u muzičkom duu Flamingosi.

Za kraj

Marinko Madžgalj, čovek širokog osmeha i neiscrpne energije, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi kroz svoje glumačke, muzičke i televizijske doprinose. Njegova sposobnost da se poveže sa publikom, autentičnost u izražavanju i strast prema umetnosti čine ga nezaboravnim. Iako je njegov život prerano ugašen, njegovo delo i dalje živi, inspirišući nove generacije umetnika. Marinko Madžgalj će zauvek ostati upamćen kao talentovan umetnik i dragocen član srpske umetničke zajednice, čija dela i dalje odjekuju sržom i emocijom.

Spoljne reference:

Filmografija

2000 – e

 • Crni Gruja (serija, 2003—2007) – Čeda Velja
 • Lisice (serija, 2003) – Mladić
 • Kazneni prostor (serija, 2003) – Mladić koji se udvara Ani 1
 • Karađorđe i pozorište (serija, 2004)
 • Crni Gruja i kamen mudrosti (2007) – Čeda Velja
 • Ne daj se, Nina (serija, 2007—2008) – Dragan Popadić
 • Gledaj me (2008) – Ivan
 • Ranjeni orao (serija, 2008—2009) – Safet Omerović
 • Drug Crni u NOB-u (2009) – Veselin Čegović „Če“ / Drugarica Marija
 • Ranjeni orao (2009) – Safet Omerović
 • Greh njene majke (serija, 2009—2010) – Dr Kosta Božić

2010 – e

 • Moj rođak sa sela (serija, 2010) – Zlatibor
 • Na slovo, na slovo (serija, 2010) – Morski Vuk
 • Pevaj, brate! (serija, 2011) – Petar Pevac
 • Drug Crni u NOB-u (serija, 2013) – Veselin Čegović „Če“ / Drugarica Marija / Čeda Velja / Balša Čegović „Če“
 • Dojč caffe (serija, 2016) – Šaner

Pozorište

 • Prljave ruke – Slik (Radoslav Milenković, Jugoslovensko dramsko pozorište, 26. jun 2000)
 • Hasanaginica – Hasanaga (Jagoš Marković, Narodno pozorište u Beogradu, 30. decembar 2001)
 • Skup – Kamilo (Jugoslovensko dramsko pozorište, 15. mart 2002)
 • Knjiga o džungli – Balu (Pozorište „Boško Buha”, 13. april 2002)
 • Šine – Masni 1, Pecaroš, Domorodac (Slobodan Unkovski, Jugoslovensko dramsko pozorište)
 • Govornica – Gagi (Jagoš Marković, 15. februar 2003)
 • Molijer – još jedan život – Pravični obućar (Dušan Jovanović)
 • Prevrtač – (Božidar Đurović, 28. jun 2005)
 • Hamlet – Laert (Dušan Jovanović, Jugoslovensko dramsko pozorište)
 • Fake porno – Taksista (Jelena Bogavac, Bitef teatar, 21. septembar 2005)
 • Višnje u čokoladi – Dokučajev (Goran Šušljik, Zvezdara teatar, 25. januar 2006)
 • Gagarinov put – Geri (Maja Milatović Ovadia, Bitef teatar, 3. februar 2007)
 • Sluga dvaju gospodara – Trufaldino (Katarina Vražalić, Pozorište „Boško Buha”)
 • Robin Hud – Robin Hud (Jug Radivojević, Pozorište „Puž”, 13. mart 2008)
 • Kandid ili optimizam – Mornar, Crnac, Putnik, Zatvorenik (Aleksandar Popovski, Jugoslovensko dramsko pozorište)
 • Sumnjivo lice – Aleksa Žunjić (Božidar Đurović, Zvezdara teatar, 10. oktobar 2009)
 • Kako vam drago – Amijen, Šarl, Silvije (Slobodan Unkovski, Jugoslovensko dramsko pozorište)
 • Sablja dimiskija – Inkiostro (Goran Šušljik, Ustanova kulture „Vuk Karadžić”)
 • Zapisi iz podzemlja – Zverkov (Ana Đorđević, Jugoslovensko dramsko pozorište)
 • Zajedno sami – Leo (Darijan Mihajlović, DADOV, 12. decembar 2012)
 • Iz junačkog života građanstva – Frank Skaron, Grof Oto fon Bezkov (Iva Milošević, Jugoslovensko dramsko pozorište)
 • Fakebook – (Jelena Bogavac, Bitef teatar, 6. februar 2011)
 • Doručak kod Tifanija – Fred (Ana Zdravković, Opera i teatar Madlenijanum)
 • Sedam i po – Simke, Dojčin Tutinac, Bure (Darijan Mihajlović, Novosadsko pozorište)
 • Zbogom SFRJ – Gari (Kokan Mladenović, Atelje 212, 29. novembar 2011)
 • Tamo i nazad – Miki (Jug Radivojević, 24. oktobar 2012)
 • Sveti Georgije ubiva aždahu – Gavrilo (Ljubomir Draškić, Atelje 212)
 • Avgust u okrugu Osejdž – Stiv Hajdebreht (Ljiljana Todorović, 2. mart 2014)
 • Kazimir i Karolina – Merkl Franc (Snežana Trišić, 18. decembar 2014)
 • Male tajne – Petar Radovanović (Goran Marković, Opera i teatar Madlenijanum, 29. mart 2015)

Diskografija

 • Razum i osećajnost (2005)
 • Gordost i predrasude (2006)
 • Seti se našeg zaveta [A strana] (2011)
 • Seti se našeg zaveta [B strana] (2014)